Uniunea Europeană este gata să renunţe la Misiunea Sophia, anunţă surse apropiate Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă, Federica Mogherini, şi comisarului european pentru migraţie, Avramopoulos, scrie Rainews, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Misiunea Sophia", explică sursele, "a fost şi continuă să fie o excelenţă a politicii europene de apărare. A contracarat traficul cu fiinţe umane în Marea Mediterană ajungând aproape de eradicarea acestuia, a instruit Paza de Coastă libiană şi a salvat vieţi omeneşti. Sophia a adus întreaga Uniunea Europeană în Marea Mediterană, unde Italia era singură înainte de 2015. Dacă, astăzi, Italia, care deţine conducerea și sediul central al operațiunii, nu mai vrea Sophia, noi suntem gata să închidem operaţiunea".

"În cazul în care Italia, ţara care găzduieşte şi conduce misiunea, vrea să întrerupă operaţiunea Sophia, poate lua această decizie'', afirmă comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, ca răspuns la declaraţiile ministrului de interne Matteo Salvini ("sau se schimba regulile sau misiunea ia sfârşit''), el adăugând însă: "Sophia este o operaţiune de succes şi trebuie să continue".

''Vreau să fiu foarte clar, nu există nici o intenţie din partea Germaniei de a suspenda Misiunea Sophia, retragerea navei fusese planificată pentru luna februarie a acestui an. Germania trebuie să decidă cum să-şi folosească mijloacele'', a asigurat comisarul UE pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Amiralul Enrico Credendino, comandantul operațiunii Eunavfor Med Sophia, precizează: "Am vorbit acum cu germanii: Germania nu se retrage din operațiune, ea rămâne unul dintre principalii parteneri şi colaboratori. Nava care trebuia să ajungă pe 6 februarie, va rămâne în Germania, gata să se deplaseze în două săptămâni, aşteptând să se clarifice situaţia din porturile de debarcare şi viitorul operațiunii''.

La microfoanele emisiunii 'Radio anch'io' de pe Rai Radiouno, Matteo Salvini a revenit la această temă: "Scopul misiunii navale Sophia este ca toţi imigranţii salvaţi să fie lăsaţi doar în Italia. Genial acordul semnat de către guvernul Renzi, care nu ştiu ce a primit în schimb. Ori se schimbă regulile, ori se încheie misiunea."

După care, vice-premierul italian a atacat-o pe Federica Mogherini: "Următorul comisar care va fi desemnat de Italia va urmări interesele italienilor. Partidele de stânga au reuşit să fie reprezentate în Europa de o persoană care, după un sfert de oră, a uitat ca este cetăţean italian". "Vreau să-i reamintesc lui Mogherini că nu Italia este cea care elimină Sophia, ci Franţa şi Germania''.

''Misiunea Sophia, aprobată de guvernul Renzi, trebuie să continue numai dacă şi alte ţări mediteraneene îşi deschid porturile. Vom începe să-i aducem pe migranţi la Marsilia", a anunţat premierul Luigi Di Maio în timpul unei emisiunii la postul La7, reiterându-şi astfel atacul la adresa Franței pentru că "tipăreşte bani pentru 200 de milioane de cetăţeni africani. Suntem supăraţi pe guvernul Macron, care ne face morală în privinţa migranţilor', dar pe care el îi conduce de fapt spre Italia".

Italia nu a cerut închiderea misiunii Sophia. A cerut să fie schimbate, în baza concluziilor Consiliului European din iunie 2018, normele referitoare la debarcările persoanelor salvate în mare'', a precizat ministrul de externe Enzo Moavero Milanesi. Acordurile din aprilie 2015, subliniază o notă de la Ministerul de Externe, prevăd ca migranţii să debarce mereu în Italia, în timp ce Consiliul European din luna iunie a îndemnat statele UE să partajeze pe deplin toate sarcinile.

Misiunea Sophia este de interes naţional şi ''trebuie păstrată, se poate modifica, se poate consolida, însă trebuie să obligăm toate ţările europene să participe la aceste acțiuni împotriva imigraţiei. Ar trebui să existe mai multă solidaritate din partea altor ţări ale UE ", afirmă preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. "Imigraţia nu este d chestiune care priveşte doar sudul şi nici nu este o problemă care se referă numai la Germania, atunci când vine vorba de refugiaţii sirieni".

Misiunea Sophia, care poartă numele copilului născut pe navă în timpul unei operațiuni care a salvat mama şi copilul de pe coasta libiană, a fost lansată în aprilie 2015 de către UE pentru a-i anihila pe traficanţii de persoanei şi pentru a-i salva pe refugiaţii naufragiaţi în Marea Mediterană. În prezent, ea se ocupă şi de instruirea agenţilor de la Paza de Coastă libiană şi de stoparea traficului de arme în Libia.