Încrederea rușilor în Vladimir Putin a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 2006 până în prezent, scăzând sub 33 de procente. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia, informează AlJazeera .

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Încrederea în guvernul condus de Vladimir Putin a scăzut sub 33.4 procente săptămâna trecută pe fundalul unei creșteri economice tot mai insesizabile, a scăderii veniturilor și a deciziei nepopulare de a crește vârsta minimă de pensionare.

Nivelul de încredere se afla la 71 de procente în iulie 2015 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Un alt sondaj realizat de instituția independentă Centrul Levada din Moscova arată că 53% dintre respondenți au dezaprobat guvernul Rusiei în decembrie 2018.

Implicarea Rusiei în războiul fără sfârșit din Siria și conflictul mocnit cu Ucraina a avut costuri uriașe în raport cu nivelul de trai al populației.

Din 2014, venitul net a scăzut și este preconizat că va mai scădea, potrivit Școlii Superioare de Economie din Moscova.

Politica externă a Rusiei a presupus costuri politice enorme. Aproape cinci ani de sancțiuni din partea SUA și UE, impuse după anexarea Crimeei, au pus tot mai multe afaceri mari în pericol.

Speranțele de ridicare a sancțiunilor în 2019 au dispărut după ce Rusia a capturat trei nave ucrainiene în noiembrie. Uniunea Europeană a extins sancțiunile care țintesc sectorul de apărare, energetic și cel bancar până la mijlocul lui 2019. SUA ia în considerare impunerea mai multor sancțiuni.