Batalia clanurilor de la Kremlin se intensifica
In plus, pornind de la luarile de pozitie ale diferitilor reprezentanti ai celor doua clanuri, s-au creat un fel de matrite pentru tot felul de intepretari si care sunt folosite pentru evaluarea evenimentelor. Astfel, daca MAE rus critica sever politica SUA sau daca seful Statului Major general, Iuri Baluevski, vorbeste despre un posibil atac nuclear preventiv in cazul aparitiei vreunei amenintari la adresa securitatii Rusiei, este vorba de “o intriga pusa la cale de serviciile” care convertesc enervarea generata de Occident in instrument pentru cresterea puterii lor de influenta.
Iar daca patronul RAO EES, Anatoli Ciubais, propune sa se estimeze cat costa Rusia politica ei externa conflictuala, iar ministrul de Finante, Aleksei Kudrin, sustine ca vectorii viitori ai politicii externe trebuie configurati inca de pe acum, totul se prezinta ca “un atac al liberalilor asupra liniei de politica externa a presedintelui Putin”.
Deci atat retorica amenintatoare a sefului Statului Major, dar si intrebarea sarcastica a lui Ciubais sunt nu doar elemente ale luptei corporative, ci si incercari de a gasi raspunsuri la provocari seriose si reale.
Nu intamplator, raportul Forumului economic mondial Global Risks-2008 afirma ca in 2008 omenirea se va confrunta cu nivelul cel mai ridicat, din ultimele decenii, al riscurilor economice si politice. In pofida tuturor afirmatiilor, potrivit carora pe fondul crizei financiare mondiale, Rusia este o “insula de stabilitate”, nimeni nu se indoieste ca destabilizarea generala nu poate sa nu afectexe o tara care are si asa un set impresionant de probleme interne.
O situatie care complica pozitia, si asa destul de complexa, a candidatului la presedintie Dmitri Medvedev, a carui desemnare ca succesor de catre insusi Vladimir Putin a devenit catalizator al mobilizarii atat al liberalilor, cat si a taberei de forta.
Pe de alta parte, atacuri verbale sunt lansate si asupra celor doua clanuri. Liberalii sunt criticati pentru esecurile economice, surse de nemultumire sociala, iar “descendentii serviciilor speciale” pentru neputinta si pentru coruptia la nivelul organelor de ordine si pentru inasprirea nejustificata a politicii externe.
Rezultatul este ca la nivelul societatii se instaleaza sentimentul ca tara este cuprinsa si stapanita de haos, ca pe perioada presedintiei lui Putin nu au fost rezolvate nici una din problemele de sistem, singurul succes fiind “deteriorarea nepermisa a relatiilor cu vecinii apropiati”.
Pe de alta parte, in contextul tot mai acute confruntari intre cele doua tabere, devine aproape imposibil de deosebit problemele reale si greselile de provocarile premeditate. Iar cum matricea de interpretare functioneaza deja, varianta cea mai convingatoare apare versiunea conspiratiei.
Astfel, accidentele din luna ianuarie de la termocentrale si retelele regionale de alimentare cu energie electrica, dar mai ales revoltele generate de sistarea furnizarii de electricite in Daghestan, au provocat un “atac” impotriva lui Ciubais, invinuit de tot si de toate, inclusiv de crearea conditiilor propice destabilizarii situatiei in ajunul alegerilor.
Lista exemplelor ar putea continua, dar disponibilitatea de-a dreptul maniacala de a inscrie in lupta dintre clanuri orice eveniment demonstreaza faptul ca factorul politicii rusesti il constituie nu doar simpla confruntare dintre echipe, cit mitologia care a invaluit-o. In cadrul ei, publicului i se insufla ideea ca “liberalii” sunt gata sa vanda Rusia Occidentului, iar “exponentii serviciilor” sunt gata sa se ridice in apararea suveranitatii nationale, dar ca o vor face de o maniera care ii va pune pe goana pe toti cetatenii tarii.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Ne aberam de pomana. Deja totul e decis.
Restul candidatilor participa doar pt a-si asigura o minima vizibilitate pe "piata"