Campania pentru prezidentialele din Rusia au intrat in linie dreapta. Peste mai putin de o luna vine marele scrutin, care se va derula pe fondul crizei financiare mondiale. In absenta oricaror dezbateri electorale intre participantii la cursa, a revenit in atentia generala batalia intre traditionalele tabere care roiesc in jurul puterii supreme: exponentii ministerelor de forta si a serviciilor secrete - pe de o parte, si "liberalii" - pe de alta parte, scrie publicatia UTRO.

In plus, pornind de la luarile de pozitie ale diferitilor reprezentanti ai celor doua clanuri, s-au creat un fel de matrite pentru tot felul de intepretari si care sunt folosite pentru evaluarea evenimentelor. Astfel, daca MAE rus critica sever politica SUA sau daca seful Statului Major general, Iuri Baluevski, vorbeste despre un posibil atac nuclear preventiv in cazul aparitiei vreunei amenintari la adresa securitatii Rusiei, este vorba de “o intriga pusa la cale de serviciile” care convertesc enervarea generata de Occident in instrument pentru cresterea puterii lor de influenta.

Iar daca patronul RAO EES, Anatoli Ciubais, propune sa se estimeze cat costa Rusia politica ei externa conflictuala, iar ministrul de Finante, Aleksei Kudrin, sustine ca vectorii viitori ai politicii externe trebuie configurati inca de pe acum, totul se prezinta ca “un atac al liberalilor asupra liniei de politica externa a presedintelui Putin”.

Deci atat retorica amenintatoare a sefului Statului Major, dar si intrebarea sarcastica a lui Ciubais sunt nu doar elemente ale luptei corporative, ci si incercari de a gasi raspunsuri la provocari seriose si reale.

Nu intamplator, raportul Forumului economic mondial Global Risks-2008 afirma ca in 2008 omenirea se va confrunta cu nivelul cel mai ridicat, din ultimele decenii, al riscurilor economice si politice. In pofida tuturor afirmatiilor, potrivit carora pe fondul crizei financiare mondiale, Rusia este o “insula de stabilitate”, nimeni nu se indoieste ca destabilizarea generala nu poate sa nu afectexe o tara care are si asa un set impresionant de probleme interne.

O situatie care complica pozitia, si asa destul de complexa, a candidatului la presedintie Dmitri Medvedev, a carui desemnare ca succesor de catre insusi Vladimir Putin a devenit catalizator al mobilizarii atat al liberalilor, cat si a taberei de forta.

Pe de alta parte, atacuri verbale sunt lansate si asupra celor doua clanuri. Liberalii sunt criticati pentru esecurile economice, surse de nemultumire sociala, iar “descendentii serviciilor speciale” pentru neputinta si pentru coruptia la nivelul organelor de ordine si pentru inasprirea nejustificata a politicii externe.

Rezultatul este ca la nivelul societatii se instaleaza sentimentul ca tara este cuprinsa si stapanita de haos, ca pe perioada presedintiei lui Putin nu au fost rezolvate nici una din problemele de sistem, singurul succes fiind “deteriorarea nepermisa a relatiilor cu vecinii apropiati”.

Pe de alta parte, in contextul tot mai acute confruntari intre cele doua tabere, devine aproape imposibil de deosebit problemele reale si greselile de provocarile premeditate. Iar cum matricea de interpretare functioneaza deja, varianta cea mai convingatoare apare versiunea conspiratiei.

Astfel, accidentele din luna ianuarie de la termocentrale si retelele regionale de alimentare cu energie electrica, dar mai ales revoltele generate de sistarea furnizarii de electricite in Daghestan, au provocat un “atac” impotriva lui Ciubais, invinuit de tot si de toate, inclusiv de crearea conditiilor propice destabilizarii situatiei in ajunul alegerilor.

Lista exemplelor ar putea continua, dar disponibilitatea de-a dreptul maniacala de a inscrie in lupta dintre clanuri orice eveniment demonstreaza faptul ca factorul politicii rusesti il constituie nu doar simpla confruntare dintre echipe, cit mitologia care a invaluit-o. In cadrul ei, publicului i se insufla ideea ca “liberalii” sunt gata sa vanda Rusia Occidentului, iar “exponentii serviciilor” sunt gata sa se ridice in apararea suveranitatii nationale, dar ca o vor face de o maniera care ii va pune pe goana pe toti cetatenii tarii.