Extrema dreaptă ar putea exploata tensiunile provocate de Brexit, spune şeful departamentului contraterorism al Regatului Unit

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 24 ianuarie 2019, 0:36 Actualitate | Internaţional


Neil Basu
Foto: Captura BBC
Şeful serviciului de combatere a terorismului din Marea Britanie a spus că se teme că extrema dreaptă va exploata tensiunile create de Brexit, propaganda acesteia antrenând creşterea criminalităţii motivate de ură şi creând o atmosferă care poate fi exploatată de terorişti, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Comisarul asistent de la poliţia metropolitană, Neil Basu, şeful contraterorismului, a spus pentru The Guardian că este preocupat că retorica de extremă dreapta a factorilor care au dreptul legal de a se exprima va alimenta tensiuni care se vor agrava, la fel cum propaganda islamistă incită la terorism.

El a mai spus că un Brexit fără acord, care ar duce la pierderea posibilităţii de a face schimb de informaţii cu Europa, ar determina o scădere a siguranţei în cele 27 de state membre ale blocului şi Marea Britanie şi provoacă "preocupări adânci".

Basu, care îi informează în mod regulat pe premier şi pe ministrul de interne, a spus că poliţia lucrează la minimalizarea pagubelor, dar că operaţiunile vor fi încetinite şi mai împovărătoare în cazul în care Marea Britanie va ieşi fără un acord - iar miniştrii ştiu acest lucru.

Fiecare parte componentă a poliţiei se zbate să facă faţă diverselor scenarii Brexit, de la ieşirea fără acord până la renunţarea la Brexit, o dată cu apropierea termenului limită 29 martie la care Marea Britanie trebuie să plece din UE pe fondul unei mari incertitudini.

Dar neînţelegerile tot mai mari pe tema Brexit i-au determinat pe unii ofiţeri de poliţie cu rang înalt să-şi exprime preocupările privind efectul care va fi resimţit în Marea Britanie. Basu a spus: "Preocuparea mea este polarizarea şi mă tem că politizarea şi retorica extremei drepte va duce la o creştere a crimelor motivate de ură şi la o amplificare a dezordinii."

El a spus că întrevede o sporire a activităţii de extremă dreapta a unor grupuri mici dar vocale o dată cu continuarea procesului, adăugând: "sunt preocupat de acei puţini indivizi care încearcă să-şi facă un renume, de felul lui Tommy Robinson."

Basu a făcut distincţie între extrema dreaptă a cărei retorică şi activitate este legală şi aripa de extremă dreapta care include grupuri teroriste proscrise, de felul National Action.

Basu, care este totodată reprezentantul unei minorităţi etnice care deţine cea mai înaltă funcţie în poliţie, a spus că deşi este posibil ca retorica de extremă dreapta să nu fie ilegală, aceasta alimentează tensiuni şi el se teme de potenţialele sale efecte. "Generează o atmosferă permisivă pentru oamenii care vor să-şi ducă disputele la niveluri mai extreme", a spus el. "Există o diferenţă între a fi ofensiv şi (a avea un) comportament ofensiv criminal şi acesta este linia pe care noi trebuie să o monitorizăm".

La solicitarea unor exemple, Basu a spus: "Afirmaţia melodramatică că această ţară este acaparată de legea şaria, genul acesta de discurs de extremă dreapta, că asiaticii sunt interesaţi doar de ademenirea unor copii".

Deşi dezbaterile despre astfel de teme sunt legale, exploatarea in scopuri extremiste îl preocupă pe Basu pentru că ar putea împinge persoane sensibile spre comportamente mai extremiste "la fel cum retorica extremistă islamistă radicalizează oamenii".

Basu a spus că indicatorii folosiţi de poliţie pentru a măsura ceea ce simt comunităţile arată deja o oarecare accentuare a tensiunii. Deşi nu există informaţii despre ameninţări la adresa ordinii publice, poliţia face planuri pentru a le contracara, a spus el.

"Noi monitorizăm dacă informaţiile sugerează dificultăţi din sfera ordinii publice, din cauza Brexit. Până acum nu este cazul. Noi facem planuri în acest sens, deoarece este rezonabil să ne pregătim pentru asta. Acest potenţial există."

Basu are o imagine bună la Whitehall şi este considerat un potenţial viitor comisar al celei mai mari structuri de forţă din Marea Britanie.

El a vorbit cu intenţia de a promova o nouă reclamă care va fi difuzată în cinematografe, prin care oamenii sunt îndemnaţi să raporteze presupuse activităţi teroriste, în contextul în care cifrele arată că 18 atentate au fost dejucate din martie 2017 încoace, 14 fiind inspirate de extremismul islamist şi patru de extrema dreaptă.

Reţeaua contraterorismului condusă de Basu rămâne în alertă, în condiţiile în care deşi Isis a pierdut terenuri în Irak şi Siria, activitatea poliţiei şi serviciilor de securitate nu a fost diminuată, în curs fiind 700 de anchete.

În acest context, el a vorbit despre pagubele pe care le-ar produce lipsa unui acord (de Brexit), care s-ar traduce prin anularea unor instrumente cruciale de schimb de informaţii, soluţiile de înlocuire fiind mai lente.

Cele trei instrumente cruciale despre care el a spus că provoacă "preocupări adânci" anchetatorilor din sfera combaterii terorismului sunt accesul rapid la informaţii şi date prin intermediul bazei de date SIS II (sistemul de informaţii Schengen), precum şi înregistrările numelor pasagerilor şi capacitatea de folosire a mandatelor europene de arestare.

Basu a spus că daunele provocate de Brexitul fără acord activităţii poliţiei şi securităţii ar putea fi grave. "Este o breşă foarte serioasă în aranjamentele noastre de securitate", a spus el. "Dacă vom avea un Brexit fără acord şi nu putem face schimb de informaţii şi dacă pierdem accesul la aceste sisteme, aceasta va face inevitabil Regatul Unit şi Europa mai puţin sigure decât sunt astăzi".

El a spus că omologii lui europeni sunt foarte dornici să continue relaţiile şi unele părţi ale poliţiei transfrontaliere şi cooperării contrateroriste a serviciilor de securitate sunt acoperite de aranjamente care nu depind de UE.

Întrebat dacă, din punct de veere al activităţii poliţiei şi securităţii, ieşirea cu acord este preferabilă uneia fără acord, Basu a spus: "Da. Un acord ne lasă în aceeaşi poziţie în care ne aflăm astăzi sau chiar mai bine." El a mai spus că aranjamentele de securitate şi poliţie în conformitate cu acordul convenit de premier cu Europa, respins săptămâna trecută de parlamentarii britanici, ar fi atenuat daunele.

Luna aceasta, tensiunile generate de Brexit au răbufnit în momentul în care legislatoarea care se opune Brexitului, Anna Soubry, a fost convocată de militanţii pro-Brexit despre care unii susţin că ar fi extremişti, pe fondul afirmaţiilor că ea ar fi avut un comportament criminal şi că poliţia nu a luat măsuri.

Basu a spus că protestele au fost paşnice în lunile precedente, dar a fost de acord că poliţia ar fi trebuit să facă mai mult, adăugând: "Am acceptat că noi nu am acţionat aşa cum ar fi trebuit. Oricine este hărţuit sau intimidat în timp ce îşi vede de treabă în mod legal, noi ar trebui să intervenim. Nu se va mai întâmpla să nu luăm măsuri".

Comisarul adjunct a spus că el a fost la Parlament pentru a le spune asta speakerului şi legislatorilor.

The Guardian (preluare Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

289 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by