Simţindu-se frustraţi din cauza strategiei premierului Theresa May cu privire la Brexit, deputații britanici încearcă să obţină o amânare a datei de ieșire din UE, stabilită pentru 29 martie, sau chiar un nou referendum. Un eventual "no deal", lipsa unui acord pentru Brexit, nu va fi un motiv ca să nu se plătească factura divorţului de UE. În situaţia în care această perspectivă capătă formă, Michel Barnier, negociatorul-şef european, a clarificat lucrurile într-un interviu acordat mai multo ziare europene, publicat miercuri., potrivit Le Vif și Le Point, citate de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Săptămâna trecută, Camera Comunelor a respins în număr copleșitor acordul de ieșire din UE negociat luni de zile de către liderul conservator cu Uniunea Europeană, deschizând posibilitatea unui divorț fără un acord ("no deal") care sperie lumea economică.

Luni, Theresa May a anunțat că va reveni la Bruxelles pentru a discuta despre "Tratatul de retragere", dar fără a propune un plan alternativ, așa cum au cerut deputații.

De asemenea, premierul și-a repetat refuzul de a organiza un al doilea referendum sau de a amâna data Brexitului și a menținut posibilitatea lipsei unui acord.

Consecință: deputații au început să redacteze nişte amendamente care vor fi supuse la vot pe 29 ianuarie, cu exact două luni înainte de data prevăzută pentru Brexit.

Partidul Laburist, principalul partid de opoziție din Regatul Unit, dorește ca deputații britanici să poată dezbate opțiunile pentru evitarea lipsei acordului: o nouă uniune vamală cu UE, menţinerea unei "relații puternice" cu piața unică, dar și organizarea unui nou referendum.

Hilary Benn, șeful comisiei pentru Brexit, un laburist, propune să se stabilească ce doresc deputații prin organizarea unei serii de voturi. Camera Comunelor și-ar da atunci avizul cu privire la divesrse scenarii: renegocierea acordului Brexit, ieșirea fără acord sau un nou referendum.

La rândul său, conservatorul Dominic Grieve a depus un amendament care ar obliga guvernul să le acorde deputaților șase zile, în februarie și martie, pentru a dezbate și a vota diferitele opțiuni. Ultima dată ar fi 26 martie, cu trei zile înainte de Brexit.

Amendamentul este opera laburistei Yvette Cooper. Menit, de asemenea, să evite absenţa acordului, acesta stipulează că, în lipsa unui acord pe 26 februarie, guvernul să amâne Brexitul până pe 31 decembrie 2019 - o propunere care se bucură de sprijinul foștilor miniștri conservatori. Alegerile europene din 26 mai sunt "adevăratul termen-limită" pentru negocierile privind Brexitul, potrivit ministrului spaniol de externe, Josep Borrell.

Ministrul britanic al comerţului exterior, Liam Fox, a avertizat în privinţa riscului unui "tsunami politic" în cazul în care deputații europeni nu ar respecta rezultatul referendumului asupra ieşirii din UE din 23 iunie 2016, iar Downing Street a calificat ca fiind "extrem de îngrijorătoare" iniţiativele cu privire la amânarea datei de lansare.

Dar, în opinia liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, deputații trebuie să "acționeze acum pentru a ieşi din impas".

"Deputații care își fac treaba nu sunt conspiratori", a adăugat Hilary Benn. "Ei încearcă să remedieze problema creată de premier".

Amendamentele depuse nu vor fi supuse la vot în totalitate: președintele Camerei Comunelor, John Bercow, este cel care le va selecta pe cele care vor fi propuse pe 29 ianuarie.

Deşi amendamentul laburist a fost reţinut de preşedintele Camerei Comunelor, adoptarea acestuia pare puțin probabilă, deputații conservatori fiind puţin interesaţi să susţină un text al opoziției.

Amendamentele adoptate nu vor fi obligatorii din punct de vedere juridic, dar, politic vorbind, ar fi foarte riscant pentru Theresa May să le ignore, mai ales după ce oamenii ei au subliniat că momentul a fost "a oferit Camerei Comunelor ocazia de a-și exprima voința politică" .

De asemenea, premierul ar putea avea o marjă de manevră serios redusă dacă membrii Partidului său Conservator vor vota în favoarea vreunui amendament.

În cele din urmă, guvernul ar risca o serie de demisii dacă ar încerca să impună instrucțiuni de vot, după cum relevă presa britanică. (preluare Rador)

LE POINT: Brexit: având în vedere riscul lipsei unui acord, Barnier exercită presiuni asupra Londrei

Negociatorul-şef european a insistat asupra obligaţiei britanicilor de a plăti factura chiar în cazul ieşirii fără acord.

Un eventual "no deal", lipsa unui acord pentru Brexit, nu va fi un motiv ca să nu se plătească factura divorţului de UE. În situaţia în care această perspectivă capătă formă, Michel Barnier, negociatorul-şef european, a clarificat lucrurile într-un interviu acordat mai multo ziare europene, publicat miercuri.

"Am spus întotdeauna un lucru simplu: toate angajamentele Regatului Unit ca ţară membră a UE vor fi respectate", chiar dacă "va fi mai dificil să-i facem să le respecte în caz de "no deal", a afirmat Michel Barnier în acest interviu pentru cotidianul francez "Le Monde", dar publicat şi de "Rzeczpospolita" (Polonia) şi de "Luxemburger Wort" (Luxemburg).

Acordul negociat dur între Londra şi Bruxelles, şi respins cu o mare majoritate de parlamentul britanic, prevede rezolvarea angajamentelor asumate de Regatul Unit în cadrul bugetului multianual în desfăşurare (2014-2020), care acoperă şi perioada de tranziţie prevăzută de acord. Textul nu oferă cifre pentru factură, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a vorbit de o sumă cuprinsă între 40 şi 45 de miliarde de euro - cifre neconfirmate de UE. Michel Barnier aminteşte că "aceste angajamente au natură juridică din punctul de vedere al dreptului internţional". "Nu-mi imaginez ca britanicii să nu-şi respecte angajamentele internaţionale" adaugă el.

Britanicii au nevoie de timp

În acest interviu, francezul repetă că următorul gest pentru a debloca adoptarea finală a unui acord de diovorţ trebuie să vină de la britanici, care "au ajuns la momentul adevărului" şi "au nevoie de timp", în opinia lui. Premierul Theresa May încearcă să găsească o majoritate care s-o susţină în noile negocieri cu UE, în timp ce deputaţii britanici au acţionat ca să ia situaţia în mâinile lor, având în vedere că data prevăzută pentru Brexit se apropie. "Cred că un acord ordonat va fi în totalitate conform cu tratatul pe care îl avem", avansează totuşi Michel Barnier, referindu-se la proiectul de acord actualmente suspendat.

Potrivit declaraţiilor lui, lucrurile pot "începe să se mişte repede" în cazul unui compromis pe tema "declaraţiei politice" - un text neobligatoriu care se va adăuga tratatului de retragere şi care trasează contururile relaţiei post-Brexit dintre Londra şi UE, a arătat el pentru "Luxemburger Wort". Cacofonia din clasa politică britanică aprinde temerile legate de un Brexit fără acord, iar cei 27 şi-au accelerat pregătirile în eventualitatea acestui scenariu. Sute de puncte vamale au fost create în special în ţările apropiate de Regatul Unit, şi vor fi luate măsuri "pentru ca avioanele să poată ateriza", a spus Michel Barnier. "Dar un 'no deal' nu poate fi o sumă de "mini-deal-uri", o situaţie de 'business as usual'”, avertizează el. (preluare Rador)