O revoltă militară dejucată, proteste violente în capitală și marșuri planificate de opoziție la nivel național - acesta este contextul în care președintele Venezuelei se zbate să supraviețuiască la putere. Nicolas Maduro a mai învins amenințări la adresa regimului său, dar această săptămână ar putea fi cea mai grea din cariera sa, scrie Guardian.

Proteste de strada in CaracasFoto: Captura YouTube

Maduro, care în august a scăpat dintr-o înndrăzneață tentativă de asasinat cu dronă, conduce o țară distrusă economic și aflată într-o adâncă criză socială, așa că este presat din toate părțile.

Luni dimineață, 25 de membri ai gărzii naționale au fost arestați pentru că ar fi încercat să organizeze o revoltă, semn că pierde spirjinul armatei, cea care este considerată de multă vreme drept principala sursă de putere din Venezuela.

Câteva ore mai târziu, proteste violente au zguduit cartierele muncitorești din Caracas, tocmai cele care odată erau susținătoarele regimului Maduro. Oamenii nemulțumiți au ridicat baricade și le-au dat foc, forțele de securitate ripostând cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demnonstranții care protestează contra prețurilor tot mai mari și a salariilor mici.

”Situația este insuportabilă. Nu contează dacă primești salariul în dolari sau bolivari, nu sunt de ajuns”, spune Eduardo Solano, un tânăr expert în computere care a protestat în cartierul Diego Lozada . Solano și ceilalți protestatari au părăsit străzile pe la miezul nopții, când bande înarmate loiale guvernului, cunoscute sub numele de colectivos, au venit la fața locului și au început să tragă în aer.

Marți dimineață, cartierul era plin de moloz, iar străzile înnegrite de arsurile lăsate de baricadele incendiate. Autoritățile nu au făcut nicio declarație despre proteste, dar ONG-urile de la fața locului au spus că garda națională a adus și tancuri pentru a înăbuși revoltele.

Revolta dejucată și violențele de stradă vin înaintea unor marșuri pe care opoziția vrea să le organizeze la nivel național, miercuri, împotriva președintelui.

Venezuela, o țară cu extrem de bogate rezerve de petrol, suferă un dezastru economic, hiperinflația făcând ca bolivarul să nu valoreze aproape nimic. Penuria de alimente și medicamente de bază este cvasigeneralizată, iar criminalitatea este răspândită peste tot. Peste 3 milioane de venezueleni au părăsit țara, șocând întregul continentul sud-american.

Evenimentele de săptămâna aceasta au surprins analiștii, care credeau că opoziția este prea fragmentată, iar țara prea divizată între diferitele clase sociale pentru a lupta împreună pentru schimbare.

”Protestele sunt remarcabile. Faptul că oamenii din toate clasele sociale protestează arată un lucru important: cât de răspândită este în Venezuela repulsia absolută față de Maduro”, a explicat Geoff Ramsey, director adjunct pentru Venezuela la biroul din Washington pentru America Latină.