Într-un interviu acordat cotidianului german DW , fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a susținut că organizarea unui alt referendum ,,este cea mai bună soluție în această situație”. Blair este de părere că un Brexit fără acord ar fi dezastruos pentru toată lumea.

Tony Blair (foto arhiva)Foto: Agerpres

Aflat la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, Tony Blair a susținut din nou organizarea unui al doilea referendum și a catalogat impasul parlamentar ca fiind ,,un haos”.

Întrebat cum ar schimba un al doilea referendum situația, Blair a declarat că un referendum ,,ar oferi rezultate finale”.

În opinia fostului prim-ministru, această opțiune nu ar slăbi încrederea în democrație: ,,Ne întoarcem la populație, nu consultăm pe altcineva, îi consultăm pe ei. Am avut 30 de luni de negocieri, acum știm mult mai bine ce presupune Brexit. Există o înțelegere mai profundă a tuturor problemelor care decurg de aici.”

Discutând cele două versiuni de Brexit despre care se discută la momentul de față, Blair a adoptat o poziție critică față de ambele. Acesta a susținut că dacă Marea Britanie rămâne în piața unică UE adoptând modelul norvegian, atunci va trebui să se supună regulilor UE fără să aibă ceva de spus cu privire la acestea.

Blair este de părere că statutul de țară din lumea a treia în comerț ar ,,afecta afacerile britanice care, vreme de patru decenii, au făcut bani, au stabilit relații, au făcut schimburi și au investit în baza faptului că făceam parte din sistemul comercial al UE”.

Blair a subliniat că există două scenarii de Brexit: ,,Avem un Brexit inutil și unul dureros. Alegerea nu e foarte fericită”.