Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a declarat marți că speră ca poporul francez să se elibereze în curând de un "președinte foarte slab", scrie AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

"Sper că francezii se vor putea elibera în curând de un președinte foarte slab și ocazia este cea din 26 mai (alegerile europene) când în sfârșit poporul francez va putea să-și reia în mâini viitorul și destinul, orgoliul său prost reprezentat de un personaj ca Macron", a scris pe Facebook Salvini, care este vicepreședinte al Consiliului și șeful Ligii (extrema dreaptă).

"Sunt apropiat, cu inima mea și întreaga mea muncă, de milioanele de bărbați și femei care trăiesc în Franța cu un guvern foarte prost și un președinte foarte slab al Republicii", a adăugat Salvini, într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Acest nou atac la adresa președintelui francez, care a semnat marți dimineața un nou tratat franco-german, intervine după criticile formulate în urmă cu o zi de Mișcarea 5 Stele, (M5S, antisistem), celălalt partid din majoritatea guvernamentală, și a șefului său Luigi Di Maio, împotriva Franței "colonialiste".

Ambasadoarea Italiei în Franța a fost convocată luni la ministerul francez de Externe după declarațiile lui Di Maio, și el vicepreședinte al Consiliului, care a acuzat Franța că "sărăcește Africa" și agravează criza migratorie.

Luigi Di Maio declarase în week-end că UE ar trebui să adopte "sancțiuni" împotriva țărilor care, începând cu Franța, se află la originea dramei migranților în Mediterana, "făcându-i să plece" din Africa.

"Dacă astăzi există oameni care pleacă e pentru că anumite țări europene, cu Franța în frunte, nu au încetat niciodată să colonizeze zeci de țări africane", a insistat Di Maio.