Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Camerei Reprezentanților din partea Partidului Democrat, a spus luni că sistemul economic al Americii este imoral pentru că permite existența miliardarilor. Democrata spune că lumea se va sfârși în 12 ani dacă guvernul american nu abordează problema schimbărilor climatice.

Alexandria Ocasio-CortezFoto: Captura YouTube

Cu toate că crede că este imoral cum sistemul economic al Americii permite existența miliardarilor, Cortez a explicat că nu crede că asta înseamnă că toți miliardarii sunt imorali.

”Nu spun că cineva ca Bill Gates, de exemplu, sau Warren Buffet sunt oameni imorali. Nu cred asta”, ci faptul că ”un sistem care permite existența miliardarilor când există zone în Alabama în care persoanele fac herpes pentru că nu au acces la sănătate publică este greșit”, este de părere Cortez.

”Și mai cred că este greșit ca - cred că este greșit că o vastă majoritate a țării nu câștigă un salariu grozav. Cred că este greșit să lucrezi 100 de ore și să nu îți poți hrăni copiii”, a adăugat Cortez, într-un interviu luat cu ocazia unui forum special în onoarea lui Martin Luther King Jr.

”Lumea se va sfârși în 12 ani dacă nu vom aborda problema schimbărilor climatice”, a atras atenția Cortez, care și-a exprimat nemulțumirea și față de sistemul de justiție, pe care l-a catalogat ca fiind incorect.

”Cum putem spune să o luăm ușor, America pe care o trăim azi este distopică cu oameni dormind în mașinile lor astfel încât să poată munci la a doua slujbă fără asigurare de sănătate și ni se spune să ne liniștim”, a continuat tânăra democrată.

Cortez se descrie ca fiind socialist-democrată și este membră a Organizației Socialiștilor Democrați ai Americii și a subliniat că socialismul pe care îl susține este ”cel care seamănă cu ceea ce vedem în Regatul Unit, Norvegia, Finlanda, Suedia”, nu cu cel al Venezuelei și al Cubei.

Aceasta sprijină un sistem de sănătate finanțat de taxe și care să acopere costurile unei asigurări de sănătate esențială pentru toți rezidenții, cu costuri acoperite de un singur sistem public.

Cortez a trecut de la a servi cocktailuri într-un bar new-yorkez la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani.

Alexandria, care s-a născut în Bronx pe 13 octombrie 1989, mama sa fiind portoricană, reprezintă al 14-lea district din New York, care include Queens şi Bronx.

Ocasio este cea mai tânără parlamentară din istoria Statelor Unite, record deţinut până acum de reprezentanta districtului 21 din New York, republicana Elise Stefanik, care a ajuns la Washington în 2015 la 30 de ani.