Comisia Europeană a amendat marți Mastercard cu 570 milioane de euro, pentru "creșterea artificială a costurilor de plată cu cardul, în detrimentul consumatorilor și comercianților din UE", scrie AFP.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Jandarmul concurenței în UE, Comisia a estimat că Mastercard a "îngrădit accesul comercianților la serviciile transfrontaliere de plată cu cardul", încălcând astfel regulile privind abuzul de poziție dominantă.

Bruxellesul și-a comunicat în iulie 2015 acuzațiile la adresa americanilor de la Mastercard, al doilea mare sistem de plăți cu cardul în Spațiul economic european (UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

În colimatorul Bruxellesului, regulile fixate de Mastercard, care obligau banca magazinului (sau consumatorul care a utilizat cardul) să aplice comisioanele interbancare ale țării în care comerciantul avea sediul.

Or, înainte de 9 decembrie 2015, data la care a intrat în vigoare un regulament european care introducea plafoane asupra acestor comisioane interbancare, aceste comisioane variau considerabil de la o țară la alta.

Amenda aplicată Mastercard a fost redusă cu 10% în raport cu valoarea inițială deoarece grupul a "cooperat, recunoscând faptele".

Mastercard a precizat că a "provizionat în trimestrul IV din 2018 o sumă echivalentă cu această amendă".