Președintele Emmanuel Macron s-a adresat celor mai puternici directori executivi luni. Acesta a susținut că nu va urma calea regilor ghilotinați ai Franței și că va continua să reformeze economia franceză în ciuda revoltelor populare violente, relatează Reuters.

MacronFoto: Captura video

În cel de-al doilea an al mandatului său, Macron a găzduit o conferință pentru directorii marilor companii precum Microsoft, reprezentat de Satya Nadella, Snapchat, reprezentat de Evan Spiegel, sau JPMorgan Chase & Co, reprezentat de Jamie Dimon la cina organizată la Versailles înaintea evenimentului.

La exact 226 de ani de la decapitarea lui Louis al XVI-lea, monarhul care a eșuat să reformeze economia imperilui și să curme nemulțumirea populară dintr-o societată feudată tot mai sclerotică, Macron și-a început discursul invocându-l pe acesta și pe soția lui, Marie-Antoinette.

,,Dacă au avut un astfel de sfârșit este pentru că au renunțat la reforme”, le-a spus Macron oaspeților, potrivit administrației prezidențiale.

Mai multe surse au afirmat că o serie de companii strâine printre care Microport, Procter & Gamble, Cisco și altele au anunțat investiții în Franța în valoare de peste 600 de milioane de euro.

Cina de la Versailles a reprezentat o oportunitate de a reasigura investitorii de angajamentul lui Macron de a rezolva situația delicată din Franța.

,,Există întrebări cu privire la magnitudinea protestelor, despre violență, deoarece aceste imagini sunt șocante pentru străini”, a declarat o sursă apropiată de Macron înainte de summit.

,,Anul trecut, summitul a avut o dinamică diferită, era despre întoarcerea Franței. Acum suntem într-o parte mai dificilă a mandatului și asta cere mai multe explicații”, a adăugat sursa.

Luni, Macron le-a spus liderilor de companii că mișcarea vestelor galbene este o manifestare a sentimentului de angoasă a clasei mijlocii cu privire la globalizare, aspect care a cauzat Brexitul în Marea Britanie și a dus la afirmarea partidelor populiste în Germania și Italia.

,,Soluția pentru criză nu este să ne întoarcem la lucrurile pe care le-am făcut în ultimele 18 luni”, a spus Macron.