Cele două servicii de informaţii - Informaţiile Militare şi Agenţia de Stat pentru Informaţii, precum şi Biserica Ortodoxă Bulgară, nu doresc să prezinte listele persoanelor supuse verificării legat de apartenența la structurile fostei Securități de Stat. Toate cele trei instituții au o astfel de obligație în temeiul legii, potrivit Dnevnik. citată de Rador.

Patriarhul Neofit al BulgarieiFoto: Wikipedia

Acest lucru rezultă din Raportul privind activitatea Comisiei pentru deconspirarea documentelor și declararea afilierii unor cetățeni bulgari la Securitatea de Stat și la serviciile de informații ale Armatei Bulgare în perioada 20 iulie 2018 - 20 decembrie 2018.

În raportul de la Comisia privind dosarele se arată că serviciile de informații refuză să dea listele - de directori, directori adjuncți, directorii de direcţii, șefii departamentelor și șefii sectoarelor din Serviciul de Informații Militare, precum și ale președintelui, preşedinţilor adjuncţi, directorilor de direcţii şi şefii de departamente de la Agenţia de Stat pentru Informaţii.

De asemenea, Biserica Ortodoxă Bulgară nu oferă o listă a şefilor și membrilor organelor de conducere ale comunităților religioase.

Conform modificărilor din legea din 2017, Comisia trebuie să verifice afilierea la Securitatea de Stat şi a preşedinţilor, vicepreşedinţilor, membrilor unor organisme de conducere şi de control ale partidelor politice şi coaliţiilor. Din raport rezultă că "în prezent se strâng liste".

Comisia nu a început încă verificarea și pentru alte noi categorii de angajați, adăugate în anul 2017. Între acestea ombudstmanii primăriilor și adjuncții lor, arhitecții șefi ai municipiilor și regiunilor, viceprimari, jurați, manageri ai companiilor de telecomunicații.