În Italia, bolile psihice nu mai sunt "blocate în aziluri" de 40 de ani, de când prin Legea Basaglia s-au deschis porţile spitalelor de boli mintale şi au început să se caute căutat drumuri noi pentru tratarea acestora, relatează IlSole24Ore citat de Rador.

Forumul Economic de la DavosFoto: Reuters

Drumuri care nici până astăzi nu au găsit o soluţie care înainte de a trata boala în sine, să o prevină. Deoarece aşa cum se ştie, prevenţia este cea mai privilegiată modalitate de a lupta împotriva multor boli, mai mult sau mai puţin grave. Problema nu este una strict italiană, ci mondială, motiv pentru care se va afla în centrul dezbaterilor sesiunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos 2019.

Potrivit celor mai recente date ale experţilor Comisiei Lancet, tulburările psihice sunt în mare creştere la nivel global (creşterea din ultimii 25 de ani fiind considerată "dramatică") tratarea acestora ajungând să coste până la 16 de trilioane de dolari în perioada cuprinsă între 2010 şi până în 2030, în absenţa unui răspuns substanţial la această problemă.

Sunt costuri de asistenţă medicală, inclusiv medicamente şi terapii, la care se adaugă costurile indirecte (pierderea productivităţii, zilele de lucru pierdute din cauza bolii, cheltuieli cu asistența socială, educaţie, etc.). La nivel social, izolarea şi însingurarea cu care persoanele cu boli psihice se confruntă au efecte adesea dramatice, la fel ca în cazul persoanelor care suferă de boli grave cum ar fi schizofrenia şi tulburările bipolare. Iar pentru multi pacienţi grav bolnavi, vârsta decesului este anticipată cu 20 de ani.

La Davos subiectul nu numai că se va afla pe ordinea de zi, dar World Economic Forum va aduce în atenţia internaţională un program ambiţios, care are scopul de a influenţa sectorul public, cel privat şi societatea civilă. Obiectivele necesare pentru a acţiona rapid în acest sens sunt deja stabilite, iar specialiştii au concordat să se focuseze în primul rând pe prevenţie. Identificarea şi înfruntarea depresiei şi anxietăţii înainte ca acestea să se "înrădăcineze" necesită o reechilibrare a culturii globale. Datele demonstrează că intervenţia la o vârstă precoce garantează o stare de bine pe termen lung. În al doilea rând, sunt necesare abilităţi specifice pentru o mai bună înţelegere şi gestionare a stării de sănătate mintală: o muncă care va trebui făcută direct în şcoli şi la locurile de muncă. Abilităţi precum empatia, ascultarea activă, capacitatea de adaptare şi inteligenţa emoţională sunt elemente vitale pentru a avea succes în secolul 21. La locurile de muncă, vor trebui efectuate acţiuni concrete menite să elimine stigmatul care planează asupra oamenilor care suferă de boli mintale, ar trebui să se poată promova un dialog deschis pe această temă, astfel încât persoanele la risc să ceară ajutor cât mai rapid posibil, fără a încerca să ascundă problema.

Pentru Forumul Economic Mondial, 2019 va fi anul în care trebuie să se acţioneze, iar motto-ul manifestaţiei este: "Take action on mental health".