Premierul britanic Theresa May are în vedere soluționarea impasului Brexit prin modificarea unui acord din 1998 care a încheiat 30 de ani de violențe în Irlanda de Nord după ce a renunțat la negocierile asupra unui acord transpartinic, a anunțat Daily Telegraph duminică, citat de Reuters.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

Planul lui May de a modifica Acordul din Vinerea Mare din 1998 ar însemnaca Regatul Unit și Irlandasă fie de acord cu un set separat de principii și adăugarea de prevederi pentru a "sprijini sau a face referire la" acordul de pace din 1998, care stabilește modul în care ambele părți ar garanta o frontieră deschisă după Brexit.

May a suferit o mare înfrângere în parlament marți, când parlamentarii și membrii altor partide au respins acordul propus de eaîntreMarea Britanie și Uniunea Europeană cu o majoritate covârșitoare. Mulți se opun unei înțelegeri asupracăreia Uniunea Europeană insistă ca o garanție pentru a evita o graniță tensionată între Irlanda și Irlanda de Nord.

În conformitate cu prevederile Acordului din Vinerea Marecare a încheiat în mareparte anii de violențe dintre republicanii irlandezi și unioniștii pro-britanici, posturile de frontieră au fost înlăturate, iar provincia a primit o structură de împărțire a puterii, în care au fost reprezentate ambele comunități.

Potrivit The Daily Telegraph, sursele de la vârful UE au numit noul planal lui May un "non-starter", în timp ce sursele guvernului britanic sunt "sceptice" că ar funcționa, deoarece planul seva dovedi controversat și ar necesita consimțământul tuturor părților implicate dinIrlanda de Nord.

Neale Richmond, membru al partidului de guvernământ irlandez Fine Gael și președinte al Comisiei camerei superioare a parlamentului pentru Brexit, a declarat că Acordul din Vinerea Mare nu poate fi renegociat ușor.

"#GFA este un tratat internațional de pace, depus la @UN - de asemenea are un mandat de 94% în Irlanda și 71% în Irlanda de Nord. Nu este ceva care poate fi renegociat ușor pentru a satisface capriciile #Brexit", a scris el pe Twitter.

Între timp, The Sunday Times a raportat că se intenționează un tratat bilateral cu guvernul irlandez ca o modalitate de a elimina controversatul aranjament.

Sky News a relatat că se așteaptă ca May să stabilească planuri pentru a încerca să elimine blocajul irlandez, în încercarea de a câștiga sprijinul partidului Partidului Democrat Unionist dinIrlanda de Nord.