Turcia este pregătită să preia „fără a pierde timpul“ orașul Manbij, în nordul Siriei, pentru a-i asigura securitatea, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei discuții telefonice cu Donald Trump, conform AFP.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

În timpul acestei convorbiri telefonice, a douadintre cei doi lideri în mai puțin de o săptămână, Erdogan "a indicat că Turcia este gata să asigure, fără a pierde timp, securitatea în regiunea Manbij", a anunțat agenția de știri Anadolu.

Orașul Manbij, controlat de luptătorii kurzi, sprijiniți de militarii americani, a suferit miercuri un atac revendicat de Statul Islamic (IS), care a ucis 19 persoane, inclusivpatru americani.

Potrivit Anadolu, Erdogan i-a spus lui Trump că atacul a fost o "provocare" pentru a influența decizia președintelui SUA de a retrage trupele americane dinSiria.

Manbij se află de câteva luni în colimatorul Turciei, care amenință să lanseze o ofensivă pentru a elimina milițiile kurde denumite Unitățile de protecție a poporului (YPG).

YPG este susținut de Statele Unite împotriva jihadiștilor dinIS.

Dar Ankara vede grupul ca o "organizație teroristă" și se teme de stabilirea unui stat kurd de-a lungul graniței sale, care ar putea întări ambițiile separatiste pe teritoriul turc.

Pentru a reduce tensiunile, Turcia și Statele Unite au convenit în mai anul trecut asupra unei foi de parcurs, inclusiv retragerea YPG-ului de la Manbij și înființarea patrulelor americano-turce comune, care a început în noiembrie.

Cele două țări aliate ale NATO caută, de asemenea, un acord privind înființarea unei "zone de securitate" pentru a separa teritoriile deținute de YPG de granița cu Turcia.

În timpul conversației lor de duminică, Erdogan și Trump au convenit să accelereze discuțiile în curs de desfășurare dintre generalii celor două țări cu privire la "zona sigură" propusă, a raportat Anadolu.