"Există persoane cărora pur şi simplu nu le place acest pontificat şi vor ca acesta să se încheie cât mai curând posibil pentru a avea, să spunem aşa, un nou conclav. De asemenea, doresc ca acesta să fie în favoarea lor şi să se finalizeze cu un rezultat care să se potrivească cu ideile lor", a declarat Cardinalul Walter Kasper citat de La Repubblica, conform Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Cardinalul Walter Kasper nu este o personalitate de plan secund în mica dar variata lume a Vaticanului. Fostul şef al relaţiilor ecumenice, a fost unul dintre marii susţinători ai Papei Francisc în conclavul din 2013. Mereu apropiat unei biserici germane care postulează necesitatea de a demitiza centralismul roman, Kasper este un fin teolog şi un profund cunoscător al dinamicilor interne din lumea catolică. Din aceste motive, dezvăluirile sale sunt extrem de importante. Cardinalul Kasper spune că practic, duşmanii Papei visează o noua convocare a Colegiului Cardinalilor pentru pune capăt celui ce în viitor va fi amintit ca unul dintre cele mai revoluţionare pontificate din istorie, o doctrină focusată permanent, de la caz la caz, pe suferinţele omului.

Pentru Kasper, planul este clar: adversarii Papei Francisc mizează să realizeze o schimbare de conducere şi nu este o "întâmplare" faptul că fostul nunţiu la Washington, Carlo Maria Viganò, a solicitat în mod specific "demisia" Pontifului folosindu-se de actuala criză provocată de abuzurile sexuale ale preoţilor. Intenţia adversarilor Papei este de a-l acuza pe Bergolio de "acoperirea" faptelor, cu toate că acestea au rădăcini îndepărtate.

Kasper a vorbit despre toate acestea în cadrul emisiunii "Raportul München", un program difuzat de televiziunea germană de stat ARD. Cardinalul german susţine că există sectoare ale bisericii care profită de criza abuzurilor sexuale folosind-o ca pe o platformă pentru a-l înlătura pe Bergolio de pe scaunul Sfântului Petru.

Într-o scrisoare din 26 februarie 2018, publicată în ultima zi de a călătoriei Papei Francisc la Dublin, Vigano l-a acuzat pe Papă că ar fi ignorat acuzaţiile formulate împotriva fostului Cardinal Theodore McCarrick, anchetat în prezent pentru trei acuzaţii de abuz împotriva minorilor, şi a cerut demisia Papei.

Kasper a declarat la ARD că adversarii Papei utilizează o strategie "nepotrivită", încercând să transforme dezbaterea pe tema abuzurilor "într-o discuţie despre Papa". Acesta fiind "un abuz de abuz", potrivit lui Kasper, "care distrage atenţia de la adevărata problemă, şi acesta este partea cea mai rea."