Mii de persoane s-au adunat în centrul Atenei, duminică după-amiază, pentru a protesta față de noul nume al Macedoniei, care urmează să fie ratificat curând și de parlamentul grec, notează AFP. Între protestatari şi forțele de ordine au avut loc ciocniri, după ce unii manifestanți au încercat să urce scările care duc spre clădirea Parlamentului, iar Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene.

Protest in piata SyntagmaFoto: Captura YouTube

La chemarea „Comitetului pentru elenismul Macedoniei”, sute de autocare din toată țara, în special din nordul Greciei, au venit duminică aducând mii de manifestanți, potrivit organizatorilor.

Cei mai mulți flutură steaguri grecești, acoperind cu alb și albastru piața Syntagma, aflată în fața Parlamentului, un loc folosit în mod obișnuit pentru proteste și manifestații.

Unii manifestanți au intrat încă din prima parte a protestului în conflict cu forțele de ordine. La fața locului sunt circa 2.000 de polițiști, plus drone și elicoptere ale forțelor de ordine.

Circulația în centrul Atenei a fost închisă încă de duminică dimineață, la fel și stațiile de metrou din apropierea pieței Syntagma.

Premierul Alexis Tsipras a obţinut miercuri un vot de încredere din partea Parlamentului Greciei, deschizând astfel calea către ratificarea acordului cu guvernul de la Skopje privind viitorul nume al fostei republici iugoslave Macedonia.

Vinerea trecută, parlamentul macedonean a ratificat acordul privind redenumirea ţării drept "Republica Macedoniei de Nord" care, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat şi de partea greacă.