China este așteptată să anunțe luni cea mai redusă rată de creștere economică din ultimii 28 de ani, pentru 2018, pe fondul diminuării cererii interne și a conflictului comercial cu SUA, punând presiune asupra Beijingului pentru adoptarea mai multor măsuri de stimulare a economiei, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

China, care a generat aproape o treime din creșterea la nivel mondial în ultimul deceniu, generează îngrijorări legate de influența asupra economiei globale și a modului în care afectează câștigurile marilor companii, de la Apple, la constructorii de automobile.

Autoritățile chineze au promis mai mult sprijin pentru economie în acest an, pentru a reduce riscul de pierderi masive de locuri de muncă, dar au exclus o „avalanșă“ de stimuli, ca în trecut, care au dus la creșterea ratelor dobânzilor și au lăsat un munte de datorii.

Analiștii chestionați de Reuters se așteaptă la o creștere de 6,4% în trimestrul IV, față de perioada similară a anului trecut, de la 6,5%, în apropierea nivelurilor atinse la începutul anului 2009, în timpul crizei financiare globale.

Drept urmare, PIB pentru 2018 ar putea avea o creștere de 6,6%, cel mai redus nivel din 1990 și scădere față de sporul de 6,8% din 2017.

Cum măsurile de stimulare vor avea nevoie de ceva timp pentru a avea efect, cei mai mulți analiști cred că veștile nu prea bune vor continua, înainte de o îmbunătățire, și va urma o încetinire la 6,3% în acest an. Unii analiști consideră că nivelurile reale de creștere sunt deja mult mai reduse decât sugerează datele oficiale.