ELN (Armata de Eliberare Națională) este în luptă armată de 55 de ani iar atentatul mortal din Bogota, atribuit gherilei, anunță decesul procesului de pace, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia președintelui Ivan Duque de a închide dialogul cu Armata de Eliberare Națională a încheiat a cincea încercare de a pune capăt confruntării armate cu grupul Guevarist.

Guvernul predecesorului său, deținătoral unui premiu Nobel pentru Pace, Juan Manuel Santos, a deschis negocieri cu ELN în februarie 2017, în Ecuador, la trei luni de la semnarea unui pact istoric cu puternicele gherile marxiste ale Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC ), transformate în partid politic.

În mai 2018, discuțiile cu ELN au fost transferate în Cuba.

Duque, venit la putere în luna august, le-a cerut rebelilor să elibereze ostaticii, estimați la 17 de autorități, și să-și înceteze activitățile criminale.

Gherila, a căreiechipă de negociere este încă în Havana, a respins „condițiile unilaterale inacceptabile“, susținând că a fost convenit cu guvernul anterior că dialogul va avea loc în ciuda confruntărilor armate.

În trecut, alți președinți au încercat să negocieze o cale de ieșire din conflict cu ELN: César Gaviria (1990-1994) și Ernesto Samper (1994-1998), Andrés Pastrana (1998-2002) și Alvaro Uribe (2002 -10), astăzi senator de drept și acerb opozant al acordului cu FARC.