Confruntat cu amenințările teroriste crescânde și tulburări sociale, guvernul Burkinei Faso a demisionat vineri, potrivit unei declarații a președinției citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Primul ministru Paul Kaba Thiéba a prezentat după-amiază demisia sa, precum și demisia guvernului său". „Președintele Burkinei Faso a acceptat-o“ și și-a exprimat „recunoștința primului-ministru și tuturor miniștrilor săi pentru angajamentul lor în slujba națiunii“, arată declarația.

Nu a fost dată nicio explicație.

Economist necunoscut publicului larg, Paul Kaba Thiéba a devenit în ianuarie 2016 primul prim-ministru al nou-alesului președinte Kabore.

Profilul său corespundea priorităților legate de problemele sociale și economice prezentate de Kabore în timpul campaniei sale electorale. Burkina Faso, țară cu 18 milioane de locuitori, se confruntă cu un șomaj masiv, în special în rândul tinerilor, care reprezintă aproape trei sferturidin populație.

Dar problemasecurității a câștigat rapid teren, cu primul atac jihadist din Ouagadougou (30 morți), la o săptămână după numirea sa.

Potrivit unor surse apropiate Președinției, această demisie urmează voința președintelui Kaboré de a da un nou impuls acțiunii guvernului, carese confruntă încontinuare cu tulburări sociale.

În cel mai recent episod de violență jihadistă, un angajat canadian al unei companii miniere, răpit marți, în nord-estul statului, a fost găsit mort miercuri seară, aparent ucis de răpitorii săi în timpul fugii.

Șase alți cetățeni străini sunt ținuți ostatici.