Rebelii Houthi obțin venituri din traficul de combustibil prin porturile iraniene și eludează inspecțiile internaționale cu documente false, conform unui raport al experților ONUpe anul 2018, relatează AFP.

Autobuz distrus de o bomba in YemenFoto: Captura Al Jazeera

Aceste constatări ridică întrebări cu privire la sprijinul Iranului șiit față de rebelii care luptă împotriva guvernului yemenit susținut de o coaliție arabă condusă de Arabia Saudită, țară majoritar sunită.

De la începutul conflictului din Yemen, care a provocat ceamai gravă criză umanitară actuală, conform Națiunilor Unite, Teheranul a negat întotdeauna sprijinirea militară a rebelilor Houthi, recunoscând doar sprijinul politic.

În raportul lor, distribuit în această săptămână celor 15 membri ai Consiliului de Securitate și lacare AFP a avut acces, experții ONU spun că au "identificat un număr mic de companii, atât în Yemen, cât și în altă parte" ce opereazăîn domeniul combustibilului.

De acest combustibil au beneficiat persoane vizate de sancțiunile ONU. "Veniturile din vânzarea sa au ajutat la finanțarea efortului de război al Houthi", se spune în raport. "Combustibilul a fost încărcat în porturile iraniene sub pretexte false" pentru a evita inspecțiile ONU.

Forțele guvernamentale și coaliția arabă au făcut "progrese semnificative" pe teren împotriva rebelilor Houthi, însă "obiectivul de a restabili autoritatea guvernului asupra Yemenului este departe de a fi atins", au subliniat experții ONU.

Experții confirmă, de asemenea, responsabilitatea coaliției conduse de Arabia Saudită, în bombardarea unui autobuz școlar la 9 august, soldată cu 43 de morți și 63 de răniți, majoritatea copii.