Un val de caniculă extremă a cuprins Australia în ultimele zile, cauzând incendii de vegetație și numeroase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în condițiile în care temperatura medie națională a ajuns la 40 de grade, cele mai afectate fiind zonele din sudul țării, informează postul BBC citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În localitatea Noona din statul australian New South Wales s-a înregistrat temperatura record de 35,9 grade în cursul unei nopți, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Australia, a anunțat Biroul de Meteorologie din această țară.

În mai multe zone s-au înregistrat vineri temperaturi de peste 42 de grade, au declarat meteorologii australieni.

Canicula a afectat cea mai mare parte din statul New South Wales, dar și zone din Queensland, South Australia, Victoria și Northern Territory.

"Valul actual de caniculă se situează alături de cel din ianuarie 2013 ca fiind cel mai extins și prelungit val de caniculă înregistrată în Australia", a declarat meteorologul Blair Trewin pentru BBC.

"Au existat alte valuri de caniculă notabile, dar nici unul care să afectează o zonă atât de mare a țării", a adăugat Trewin.

În această perioadă au fost depășite recordurile de temperatură în peste zece locuri din Australia, în special în locații aflate în interiorul continentului.

Printre aceste locuri se numără Tarcoola (South Australia) unde marți s-a înregistrat o temperatură de 49 de grade și Port Augusta (South Australia) unde mercurul în termometre a urcat până la 48.9 de grade.

Zeci de persoane au fost spitalizate din cauza caniculei, iar autoritățile din mai multe zone au recomandat populației să evite să iasă afară în timpul zilei.

În mai multe zone din statele Victoria, Tasmania și New South Wales au izbucnit incendii de vegetație.