Libanul a cerut vineri în cadrul unui forum economic al statelor arabe ca Siria să își recapete statutul de membru al organizației internaționale Liga Arabă, numind o ”rușine istorică” menținerea statului sirian în afara organizației, relatează Associated Press citat de Mediafax.

Ministrul libanez de externe, Gebram Brassil, a declarat după întâlnirea miniștrilor statelor arabe care are loc la Beirut înaintea unui summit regional care a fost umbrit de divizare și controverse privind participarea Siriei.

Organizatorii summit-ului pentru Dezvoltare Economică și Socială al statelor arabe, sau AESD, au anunțat inițal că șapte șefi de stat vor lua parte la summit-ul de duminică care se va desfășura pentru prima dată în Liban. Dar numai doi lideri sunt așteptați acum să participe, respectiv cei din Somalia și Mauritania, după ce alți șapte s-au retras în ciuda faptului că și-au confirmat prezența.

Absența acestora pare să fie o problemă pentru Liban, unde grupările pro-siriene conduse de Hezbollah, a insistat că guvernul sirian ar trebui să fie invitat.

”Siria este marea absentă de la conferința noastră ... Siria ar trebui să fie în brațele noastre decât să fie aruncată în brațele terorismului. Noi nu ar trebui să așteptăm permisiunea nimănui pentru întoarcerea sa pentru a nu comite o rușine istorică suspendând un membru din cauza ordinelor externe”, a afirmat Bassil în discursul susținut vineri.

Siria a fost suspendată din cadrul Ligii Arabe după izbucnirea războiului civil în 2011.