Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut vineri Rusiei și Ucrainei să de-escaladeze conflictul din estul Ucrainei și a declarat că Franța și Germania sunt gata să ajute prin monitorizarea traficului naval în apropierea coastei Crimeei, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vorbind la Kiev, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin, Maas a cerut din nou Moscovei să elibereze echipajele a trei nave ale marinei ucrainene pe care le-a confiscat în noiembrie în apropiere de Crimeea. El a spus că Rusia trebuie să permită navelor să treacă prin strâmtoarea Kerci care duce la Marea Azov.

"Toate părțile trebuie să contribuie la dezangajarea conflictelor", a declarat Maas la Kiev, după întâlnirea de la Moscova cu Lavrov.

Klimkin a salutat oferta de monitorizare a traficului maritim prin strâmtoarea Kerci. Lavrov a declarat reporterilor că președintele Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea cancelarului german Angela Merkel de acum o lunăca experții germani să monitorizeze strâmtoarea, dar că ei încă nu au sosit.

Nu este clar dacă participarea franceză fusese oferită anterior.

Evenimenteledin strâmtoarea Kerci au agravat tensiunile dintreUcraina și Rusia cu privire la anexarea Crimeei în 2014 și la violențele dintre forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de ruși în estul Ucrainei.

Maas a remarcat lipsa de progres în implementarea așa-numitului acord de pace din Minsk, menit să pună capăt violenței în estul Ucrainei și, de asemenea, cu țintă către Kiev, pentru ceea ce el a numit progrese insuficiente în combaterea corupției.

În ciuda preocupărilor sale față de acțiunile rusești, Germania a continuat să sprijine proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care a atras critici dinpartea Washingtonului și a unor state europene.

Maas a declarat că Lavrov a reînnoit promisiunea Moscovei de a continua transferurile de gaze naturale prinUcraina, în ciudalucrărilorlaconducta Nord Stream 2 dinMarea Baltică.

Gigantul rusesc Gazprom construiește proiectul împreună cu partenerii occidentali Uniper, Wintershall, Engie, OMV și Shell.