Rusia va înlocui legendarele sale pistoale sovietice Makarov cu o nouă armă capabilă să funcționeze până la -70 de grade Celsius și să penetreze o vestă antiglonț de la 100 de metri, a anunțat vineri producătorul, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Producția în serie a noului pistol, denumit Udav (șarpe boa în rusă) va începe în primăvara lui 2019, precizează într-un comunicat conglomeratul militaro-industrial public Rostec.

Makarov este un pistol semiautomat, folosit de armata și poliția rusă de la începutul anilor 1950. A înlocuit atunci pistolul sovietic Tokarev.

"Makarov este arma principală a ofițerilor forțelor armate și de securitate în multe țări ale fostului pact de la Varșovia, precum și în China", arată Rostec.

"Prin puterea sa distrugătoare, Udav va deveni unul dintre pistoalele cele mai puternice din lume", crede Rostec, potrivit căruia cartușul de un "calibru 9x21mm" va permite penetrarea unei veste antiglonț de la 100 de metri.

Pistolul poate funcționa la temperaturi "extreme între -70 și +50 de grade" și în "condiții de deșert arid, arctice sau de umiditate mare", afirmă Serghei Abramov, director industrial al grupului "Arme" al Rostec.

În timp, Udav va fi disponibil în versiuni civile și sport, precum și pentru export.