În cursul conferinței de presă pe care a ținut-o pe data de 16 ianuarie, ministrul de externe Serghei Lavrov a făcut bilanțul anului care s-a încheiat din punctul de vedere al politicii externe. Șeful diplomației ruse a fost întrebat nu atât despre Ucraina și Siria, cât despre legăturile bilaterale ale Rusiei cu alte țări. Referindu-se la partenerii occidentali pe care-i are Moscova, Lavrov a vorbit despre un nou termen: acela de "ordine bazată pe reguli", scrie Nazavisimaia Gazeta, citata de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

La amintita conferință de presă s-a înregistat un nou record al numărului jurnaliștilor prezenți: au fost acreditați aproximativ 550 de jurnaliști, numărul celor străini fiind mult mai mare decât al jurnaliștilor ruși: aproximativ 300. Jurnaliștii străini au fost interesați în primul rând de starea și perspectivele legăturilor Moscovei cu țările lor. În schimb, reprezentanții mass-media națională au fost felicitați de Lavrov cu ocazia sărbătorii profesionale marcată recent, Ziua Presei.

"Situația în lume a rămas complicată", a recunoscut Lavrov. Același lucru îl afirmase recent și despre perioada 2014-2017. Însă anul trecut, potențialul conflictual a crescut nu atât din pricina "dorinței tenace a unor țări occidentale, în frunte cu SUA, de a accepta realitățile lumii multipolare constituită în mod obiectiv", cât din cauza "încercării SUA de a continua să-și impună voința prin intermediul unor pârghii de forță, pârghii economice și de propagandă".

Lavrov a vorbit despre încercările de "subordonare" a instituțiilor multilaterale, iar în ceea ce privește normele universale ale dreptului internațional - de încercările de a le înlocui cu o anume "ordine bazată pe reguli". Acesta este un termen nou, care, după cum a subliniat ministrul, a apărut foarte recent și care "ascunde încercarea de a fabrica reguli pornind de la conjunctura politică, în interesul folosirii acestora ca instrument pentru exercitatea de presiune asupra statelor nedorite". Lavrov a adus ca exemplu amplasarea de forțe de menținere a păcii ONU în Donbass. Șeful diplomației ruse a reamintit faptul că această idee a fost lansată de Rusia, subînțelegând că obiectivul militarilor pentru menținerea păcii va consta în protecția Misiunii speciale de monitorizare a OSCE din Ucraina.

Referindu-se la propunerile făcute de reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA, Kurt Volker, privind apariția, în Donbass, a unui contingent întărit de menținere a păcii, Lavrov a afirmat că acestea anulează angajamentele existente. Volker ceruse introducerea în zonă a unui contingent de 30.000 de militari ONU cu armament greu și să se ia sub control întregul perimetru al teritoriului Donbassului, să se demită poliția, administrația și să se trimită poliție și administrație ONU. În condițiile unei asemenea variante, în republicile populare nerecunoscute Luhansk și Donețk nu trebuie să se desfășoare nici un fel de alegeri.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist grec referitoare la critica făcută de Moscova procesului de schimbare a denumirii Macedoniei, Lavrov a adus un alt exemplu. Ministrul a făcut referire la rezoluția ONU care a pus în mișcare procesul de schimbare a denumirii acestei țări bacanice. "Noi nu suntem împotriva acestei denumiri. Noi punem întrebări în legătură cu legitimitatea acestui proces și ne întrebăm în ce măsură a fost determinat acesta de încercarea de a găsi un consens", a arătat Lavrov. Șeful diplomației ruse este de părere că acest proces a fost determinat de încercarea Statelor Unite de a obliga toate țările balcanice să intre în NATO și de a pune capăt influenței Rusiei în regiune.

În acest sens, ministrul rus a avertizat că Rusia va continua să reacționeze adecvat la activitatea intensă a NATO și la apropierea infrastructurii Blocului Nord-Atlantic de frontierele rusești. Lavrov a remarcat totodată faptul că Moscova continuă să fie interesată de restabilirea legăturilor normale cu SUA și cu UE, pe principiile egalității în drepturi, luându-se în considerare interesele reciproce.

Probabil că cel mai folosit termen la conferința de presă a fost cuvântul "absurd", care s-a auzit mai ales în răspunsurile date de Lavrov în legătură cu ancheta pe tema amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. După cum a afirmat Lavrov, "deja pur și simplu este greu de comentat ce se petrece în Statele Unite legat de acuzațiile aduse președintelui Trump cum că acesta este agent rus". Cu atât mai mult cu cât ancheta procurorului special Robert Muller, referitoare la faptul că ar fi avut loc un complot cu autoritățile ruse, nu a scos la iveală fapte care să confirme acesată versiune. Totodată ministrul a subliniat ilegalitatea încercărilor Congresului SUA de a-i pune piedici lui Donald Trump să facă politică externă.

Referindu-se la consultările desfășurate zilele acestea la Geneva pe tema Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune (INF), Lavrov a arătat că părții americane i-au fost prezentate niște propuneri constructive, care-i permiteau să se convingă "pe viu" ce reprezintă de fapt racheta 9M729. Washingtonul suspectează tocmai această rachetă de încălcarea parametrilor INF.

Rusia speră, de asemenea, că SUA nu preconizează să iasă din Tratatul privind măsurile de reducere și limitare a armamelor strategice ofensive. Deși, în ceea ce privește realizarea START-3, Moscova are întrebări de pus părții americane. Lavrov și-a mai exprimat speranța că maniera Statelor Unite de a crea o tensiune suplimentară în diferite părți ale lumii nu se va manifesta în Arctica.

Nazavisimaia Gazeta (traducere Rador)