Într-un videoclip datat vineri, 11 ianuarie, Bernard Monot, un deputat european din formaţiunea politică Debout la France și fost membru al Frontului Național, a declarat că Emmanuel Macron și Angela Merkel ar negocia, în secret, suveranitatea Alsaciei și Lorenei. Videoclipul a fost foarte distribuit pe Facebook de către grupurile "vestelor galbene" sau în unele articole de pe bloguri ale extremei drepte precum "Riposta laică" , precum și pe canalul YouTube al lui Nicolas Dupont-Aignan, liderul partidului Debout la France, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Pe 11 ianuarie, Bernard Monot a publicat pe canalul său YouTube un videoclip intitulat "Tratatul de la Aix-la-Chapelle: o trădare nouă a națiunii". În acest videoclip, suprimat ulterior de YouTube, deputatul european dorește să-i alerteze pe francezi deoarece, potrivit lui:

- Emmanuel Macron ar fi "un Iuda" care va "livra Alsacia și Lorena unei puteri străine";

- în Alsacia și Lorena, "limba administrativă va fi germana", iar legile franceze nu se vor mai aplica;

- acest tratat, "pregătit în secret", este un "puci împotriva Franței" care ar fi similar cu "o predare a Franței în faţa Germaniei".

De ce este fals şi în ce constă acest tratat?

Pe 22 ianuarie 2019, președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel vor semna un tratat de cooperare franco-germană la Aix-la-Chapelle (Aachen, în Germania).

Obiectivul, după cum explică textul, este de acela de a "aprofunda cooperarea" între cele două țări, și anume de a consolida legăturile franco-germane în diferite domenii politice. Acest tratat vine ca o continuare a unui alt tratat de la Palatul Elysée, semnat pe 22 ianuarie 1963 de către Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, cancelarul german. De atunci, prietenia franco-germană a devenit tot mai puternică.

Contrar afirmațiilor lui Bernard Monot, Macron nu și-a ascuns niciodată dorința de a aprofunda relațiile și prietenia franco-germană. De exemplu, pe 21 ianuarie 2018, declarația comună a celei de-a 55-a aniversări a Tratatului de la Elysee precizează clar că "președintele și cancelarul au convenit (...) să elaboreze în acest an un nou tratat de la Elysee". O informație transmisă pe scară largă.

Oricât de simbolic ar putea fi, tratatul de la Aix-la-Chapelle nu are prea multe ambiții, în comparație cu cel semnat de cele două țări cu cincizeci și șase de ani în urmă. Acest "Tratat de Convergență" intenționează să consolideze cooperarea Franței și Germaniei la nivel social, economic, cultural, educațional, de securitate internă și externă ...

Concret, cele două țări prietene doresc să dezvolte "programe de schimburi de tineri", datorită în special învățării celor două limbi și sistemelor educaționale în rețea.

De asemenea, tratatul prevede şi să consolideze "rolul şi comunicarea colectivităţilor teritoriale" frontaliere. Acestea vor beneficia de proceduri accelerate pentru a colabora și a fi mai eficiente pe plan economic, social sau ecologic. Ne-am putea imagina, de exemplu, crearea de noi stații de tramvai între Strasbourg și arondismentul Ortenau, din landul Baden-Württemberg.

Cum poate susține Bernard Monot că Alsacia se va "întoarce sub conducerea Germaniei" și că "limba administrativă va fi germana"? Să ne amintim că Alsacia și Lorena au fost, pe rând, germane și franceze, în funcție de războaiele devastatoare diintre cele două țări.

În textul oficial al tratatului, Alsacia și Lorena nu sunt menționate nicăieri. În ceea ce folosirea limbii germane, bilingvismul este unul dintre aspectele pe care ambele țări doresc să le încurajeze și să le dezvolte ... dar în niciun moment textul nu intenționează să înlocuiască limba oficială a acestor două regiuni, franceza.

În realitate, Bernard Monot și grupul său sunt îngrijorați de funcționarea eurodistrictelor. Bernard Monot declară că Alsacia și Lorena vor fi un fel de regiune-test pentru "experimentarea unor măsuri care fac excepție de la legea Republicii". Această excepție, cu alte cuvinte această neaplicare a legilor franceze, nu apare niciodată în text.

În schimb, tratatul prevede crearea unui "comitet de cooperare transfrontalieră" compus din reprezentanți ai ambelor state și ai colectivităţilor teritoriale, ai parlamentelor și ai eurodistrictelor. Printre altele, acesta va fi însărcinat cu "definirea unei strategii comune pentru selectarea proiectelor prioritare" și găsirea de soluții la "dificultățile întâmpinate în teritoriile de frontieră" .

Cooperarea franco-germană va fi cu siguranță consolidată, dar ea se va face "în conformitate cu normele constituționale și juridice naţionale". Suntem departe de scenariul catastrofal descris de Bernard Monot...