Un muzeu israelian intenționează să retragă o sculptură a mascotei McDonald pusă pe o cruce asemeni lui Isus, ca urmare a protestelor din țară, scrie Reuters.

mcjesusFoto: YouTube

Sculptura care îl înfățișează pe clovnul Ronald McDonald pe o cruce a fost în centrul unei expoziții despre consumism și religie. Alte piese ale muzeului îi descriu pe Iisus și Fecioara Maria ca pe niște păpuși- Ken și Barbie.

În urma protestelor violente de vineri, au fost arestate mai multe persoane printre care doi bărbați care au aruncat cu bombe în Muzeul de Artă din Haifa. Trei polițiști au fost răniți după ce mai mulți protestatari au încercat să intre cu forța în muzeu și au spart mai multe panouri de sticlă aflate la intrare.Protestele au continuat și sâmbăta.

"Mă opun acestei sculpturi", a declarat Nicola Abdo, rezident și protestatar din Haifa."Ca persoană creștină mă simt ofensat de această această interpretare a simbolurilor noastre".

Primarul orașului din Haifa a declarat joi că sculptura va fi scoasă din expoziție în urma consultărilor cu liderii bisericii. "Sculptura va fi scoasă din muzeu și returnată cât mai curând posibil", a transmis Einat Kalish Rotem.

În urma protestelor, ministrul culturii, Miri Regev, a amenințat că va reduce fondurile statului către muzeu, dar ministerul justiției din Israel l-a contrazis, argumentând că nu are el această autoritate.

Sculptura, care a fost adusă din Finlanda la sfârșitul anului 2018, îi aparține artistului Jani Leinonen, care a cerut returnarea ei în cel mai scurt timp posibil.