Un membru al Special Air Service (SAS), forțele speciale ale Marii Britanii, a ajutat la salvarea mai multor vieți, după ce a intrat în hotelul din Nairobi atacat de extremiștii somalezi, unde a tras mai multe focuri de armă, scrie presa britanică, preluată de AFP.

Militarul SAS (dreapta)Foto: Captura YouTube

Bărbatul, care ar fi un subofițer experimentat, se afla la cumpărături când a auzit atacul. În acel moment, s-a dus la mașină, unde și-a lăsat sacoșele și și-a pus echipamentul de luptă, înainte de a intra în luxosul hotel Dusit D2, unde atacul era în curs de derulare.

Soldatul de elită, cagulat, cu o pușcă de asalt în mână și cu vestă antiglonț peste hainele civile, potrivit fotografiilor publicate de presă, a intrat în hotel pentru a ajuta la evacuarea supraviețuitorilor. Acesta ar fi tras de mai multe ori în atacatori.

"Fără acest soldat al forțelor speciale britanice, multe alte vieți ar fi fost pierdute", a declarat un militar britanic de rang înalt, citat de tabloidul Daily Mirror.

Mai multe fotografii îl arată pe militar însoțind o femeie în afara complexului hotelier. Acesta este văzut conducând alți supraviețuitori sau percheziționând un bărbat cu mâinile ridicate.

Autoritățile britanice nu comunică în ceea ce privește forțele speciale dar, potrivit presei, soldatul s-ar afla la Nairobi în cadrul unei misiuni de consiliere și instruire a trupelor kenyene.

Atacul condus de cinci combatanți extremiști somalezi, afiliați al-Qaeda, s-a soldat cu 21 de morți și a provocat evacuarea a peste 700 de persoane.

Milițiile somaleze al-Shabab au efectuate mai multe atacuri sângeroase în Kenya în ultimii ani, printre care cel asupra centrului comercial Westgate în 2013, la trei kilometri distanță de hotelul Dusit D2.