Un uriaș proiect de dezvoltare balneară pe coasta de est a Coreei de Nord, unde Kim Jong Un vrea să ridice hoteluri, cinematografe şi un parc acvatic, este aproape de finalizare, a anunţat joi un site american specializat, pe baza unor imagini din satelit, relatează AFP.

complex balnear Coreea de NordFoto: Captura video

Site-ul 38 North a publicat o serie de imagini din satelit, cele mai recente fiind din decembrie, cu zona turistică Wonsan-Kalma, care este cuprinsă între un aeroport recent şi coasta de est a Coreei de Nord, într-o regiune unde Phenianul a testat rachete balistice şi a desfăşurat exerciţii de artilerie.

Kim a menționat proiectul Wonsan-Kalma în cadrul discursului său de Anul Nou. Potrivit site-ului 38 North, lucrările avansate ilustrează dorința Phenianului de a demonstra că "Coreea de Nord, în pofida sancțiunilor economice, are o economie care crește și arată semne de prosperitate".

Lucrările la această zonă turistică sunt monitorizare atent de liderul nord-coreean, iar o mare ceremonie a fost anunţată pentru octombrie, când Coreea de Nord va sărbători 74 de ani de la crearea Partidului Muncitorilor, partidul unic.

Complexul ar urma să devină piesa centrală a industriei turistice care se naște în Coreea de Nord, care încearcă să îşi dezvolte economia în pofida sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa din cauza programelor nuclear şi balistic interzise.

Anul trecut, Coreea de Nord a primit 100.000 de turişti străini, în special chinezi, conform estimărilor unor profesionişti din industria turismului. Phenianul nu publică totuşi cifre oficiale.

Liderul Kim Jong Un şi-ar fi petrecut verile în această regiune când era copil.

Kim ar fi ordonat oficialilor construirea mai multor hoteluri și hosteluri, cu peste 30 de etaje, dar și multe săli de joc, cinematografe, un stadion multifuncțional și un vast parc acvatic, precum și un parc de distracții, a relatat agenţia de presă KCNA după o inspecţie desfăşurată de liderul nord-coreean în octombrie.

Președintele Donald Trump a evidențiat potențialul de dezvoltare turistică a Coreei de Nord, la summitul istoric cu Kim, de la Singapore.