Vladimir Putin acuză Occidentul că destabilizează Balcanii, reluând o critică frecventă a Vestului față de Rusia, într-un interviu acordat presei sârbe înaintea unei vizite oficiale la Belgrad, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"În ceea ce privește situația din Balcani, politica Statelor Unite și a unor țări occidentale care doresc să-și impună dominația în regiune reprezintă un factor important de destabilizare", spune președintele sârb, pentru cotidianul Vecernje.

Acesta a atacat în special politica NATO de întărire a prezenței în Balcani, unde Muntenegru a devenit în 2017 al 29-lea membru al Alianței.

În opinia lui Putin, această politică este "un vestigiu al Războiului Rece, o strategie militară și politică prost inspirată și distrugătoare". Și conduce la "trasarea de noi linii de diviziune pe continentul european", "afectând încrederea și sporind tensiunile în Europa".

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care o susține în special în dosarul Kosovo, provincia sârbă a cărei independență nu este recunoscut de Belgrad.

Printre țările de graniță, Croația, Ungaria, România, Bulgaria și Muntenegru sunt membri ai Alianței; Macedonia aspiră la aderarea la Alianță.

În conferința de presă anuală de miercuri, susținută la Moscova, ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov s-a întrebat despre "voința SUA de a aduce toate statele din Balcani spre NATO imediat ce e posibil și să suprime orice influență rusească în această regiune".

"Nu putem fi de acord cu cei care spun că Rusia nu își are locul său în Balcani", a adăugat Lavrov.