Un traducaător afgan, care a lucrat pentru Bundeswehr (armata germană), a fost arestat în Germania, fiind acuzat că ar fi un spion al Iranului. Deocamdată, se cunoaşte doar numele acestuia, Abdul-Hamid S. Ana şi vârsta: 50 de ani. Afganii au ca limbă principală dari, similară cu farsi, limba vorbită în Iran, şi au fost angajaţi mai ales în timpul misiunii armatei germane din Afganistan. Ştirea, lansată de revista "Der Spiegel", survine după o serie de arestări şi investigaţii privind activităţile serviciilor iraniene în Germania şi Europa, potrivit Rador, care citează La Stampa.

În luna ianuarie a acestui an, autorităţile germane au lansat o vastă operaţiune în landurile Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia, Bavaria şi Berlin, cu percheziţii şi cu anchetarea a 10 persoane suspectate că ar fi spioni iranieni, însărcinaţi să activeze în instituţii din landuri şi în cele federale. În luna iunie, a fost arestat în Germania diplomatul Asdollah Assadi, suspectat că ar fi condus o reţea de spionaj paneuropeană, cu scopul de a procura rachete şi de a comite asasinate împotriva reprezentanţilor opoziţiei în străinătate.

Assadi a fost arestat după atacul eşuat în timpul mitingului unui grup de opoziţie numit Mujahedinul Poporului, de la Paris. Olanda şi Danemarca au deschis şi ele anchete vizând acţiunile Teheranului în Uniunea Europeană. Printre altele, ancheta riscă să aibă consecinţe şi asupra acordului nuclear. După ce Statele Unite s-au retras, UE a încercat să menţină acordul în viaţă şi să ocolească noile sancţiuni americane.

Numai că activităţile de spionaj şi cele împotriva opoziţiei, dacă sunt confirmate, îngreunează mult demersurile diplomatice de la Bruxelles.