Cine a râs în hohote când a citit în ediţia de vineri a cotidianului "Financial Times" că Ivanka Trump este una dintre candidatele americane la preşedinţia Băncii Mondiale ar trebui să facă un exerciţiu de memorie şi să-şi amintească cum fiica cea mare, blondă şi înaltă, a lui Donald Trump a început să devină cunoscută, scrie Jornal Economico, citat de Rador.

Ivanka Trump Foto: YouTube

Cine a râs în hohote când a citit în ediţia de vineri a cotidianului "Financial Times" că Ivanka Trump este una dintre candidatele americane la preşedinţia Băncii Mondiale ar trebui să facă un exerciţiu de memorie şi să-şi amintească cum fiica cea mare, blondă şi înaltă, a lui Donald Trump a început să devină cunoscută. A fost alături de tatăl său, în reality show-ul "The Apprentice", în care multimilionarul elimina concurenţii cu un sec "you're fired! [eşti concediat!]". Vreunul dintre cei care râd acum sau îşi scutură capul ar fi putut creade în 2007 că Trump va fi la Casa Albă în 2019?

Este adevărat că, la fel ca în studiourile de televiziune şi în afacerile imobiliare, Donald Trump nu a renunţat s-o ţină aproape pe prima sa născută după înfrângerea lui Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din 2016. Ivanka a preluat funcţia de consilieră a preşedintelui, renunţând la orice remunerare. O decizie înlesnită de starea finanţelor sale personale: mai multe estimări indică o avere de 300 de milioane de dolari (261,5 milioane de euro).

Prezentată oficial drept "concentrată asupra educaţiei şi a consolidării economice a femeilor şi a familiilor lor", precum şi asupra "creării de locuri de muncă şi a creşterii economice", Ivanka şi soţul ei, Jared Kushner, au dobândit o pondere în administraţia Trump pe care aliaţii şi adversarii o consideră disproporţionată. Cel mai evident exemplu a fost atunci când fiica preşedintelui SUA s-a aşezat, stând alături de primul-ministru britanic Theresa May, la summit-ul G-20 de la Hamburg, din iulie 2017.

În ceea ce priveşte lipsa calificărilor pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, nu lipsesc în rândul opoziţiei democrate cei care subliniază că licenţa în economie obţinută de Ivanka la Universitatea din Pennsylvania în 2004 îi garantează calificări superioare celor deţinute de tatălsău pentru a fi preşedintele SUA.

Dar au existat şi critici dure, cum ar fi cea a multimilionarului Tom Steyer (un susţinător al Partidului Democrat, angajat în a finanţa demiterea lui Donald Trump), care a văzut în posibila soluţie pentru înlocuirea actualului preşedinte al Băncii Mondiale, sud-coreeanul Kim Yong-kim, "una dintre cele mai ridicole propuneri pe care le-am auzit vreodată".

Deoarece Banca Mondială tinde să fie prezidată de candidatul indicat de preşedintele SUA, nu este deloc imposibil ca femeia de afaceri în vârstză de 37 de ani să ia locul lui Kim (el însuşi, alegerea lui Barack Obama), dar alte alternative mai "conforme" au fost indicate de "Financial Times". Acesta este cazul compatrioţilor David Malpass şi Mark Green, apropiaţi de Departamentul Trezoreriei şi, respectiv, de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională, şi al lui Nikki Haley, care la sfârşitul anului trecut a încetat să mai fie ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite.

În mod straniu, în momentul în care fosta guvernatoare din Carolina de Sud a părăsit funcţia, devenind la vârsta de 46 de ani "rezerva morală" a Partidului Republican pentru un viitor post-trump, Donald a apelat la Twitter pentru a arăta în mod clar că nu o va alege pe prima născută pentru a-i succeda lui Nikki Haley, deoarece ştia că toată lumea "va striga 'nepotism'".

Pentru mama a trei copii, care, anul trecut, a renunţat la afaceri (legate de modă şi sursă de neîncetate controverse), orizontul ar putea merge mult dincolo de Banca Mondială. Potrivit cărţii "Fear", a renumitului jurnalist Bob Woodward, Ivanka are ambiţia de a fi prima femeie preşedinte a Statelor Unite.