Strănepot al unei familii de evrei ucişi în timpul Holocaustului, Simon Wallfisch a decis ca, din cauza Brexitului, să opteze pentru cetăţenia germană. Astfel, de un an şi jumătate, Simon, muzician de meserie, continuă să demonstreze în faţa Parlamentului din Londra împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În locul drapelului european, Wallfisch ţine un violoncel şi, purtând o perucă albă în stilul lui Mozart, cântă Oda Bucuriei de Beethoven, imnul UE, în timp ce, împreună cu un mic grup de protestatari strânşi în jurul lui, afişează o pacartă pe care scrie: "Muzicienii depind de libertatea de mişcare''. În faţa acestui gest, protestatarii pro-Brexit răspund cu leitmotivul "God Save the Queen.", potrivit Rador, care citează Rai News.

ProtestFoto: YouTube

Violoncelistul a ales să folosească o lege germană care îl autorizează să-şi recupereze naţionalitatea - măsură prevăzută ca o compensaţie pentru crimele comise de nazişti. În acest fel, în ciuda Brexitului, el îşi va putea păstra cetăţenia europeană. Un artificiu necesar pe care, totuşi, îl regretă : "Am fost nevoit să mă folosesc de o tragedie de familie pentru a-mi asigura viitorul meu şi pe cel al familiei mele", remarcă pentru AFP muzicianul în vârstă de 36 de ani, care este şi tatăl a doi copii.

Aproximativ 70.000 de evrei au fugit în Marea Britanie din ţările ocupate de nazişti în Europa la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, un număr tot mai mare de descendenţi recurg la o clauză a Constituţiei germane care le permite să-şi revendice naţionalitatea de care au fost privaţi în timpul celui de-Al Treilea Reich.

Potrivit datelor de la Berlin, în anul 2015, doar 43 de cetăţeni britanici au depus o cerere pentru a beneficia de această directivă. În 2016, anul în care s-a votat Brexitul, s-a ajuns la 684 de cereri. În 2017, numărul ajunsese la 1.667, iar în primele nouă luni ale anului 2018, au fost prezentate 1.229 de cereri.

Desigur, aceste cifre reflectă angajamentul Germaniei de a-şi ''curăţa'' trecutul său, dar şi îngrijorarea multor britanici care riscă să-şi piardă cetăţenia europeană. "Pe de o parte, simt că îmi trădez bunicii " explică Simon Wallfisch, "în timp ce, pe de altă parte, văd acest lucru ca pe o victorie, iar a rămâne un cetăţean european, aşa ca am fost întotdeauna, este o victorie împotriva naţionaliştilor şi a naziştilor.

"Referendumul din 2016 dorit de premierul conservator Cameron şi bătălia dură care l-a precedat au dezvăluit frustrările unei părţi a populaţiei britanice afectate de criza economică şi, în acelaşi timp, dezbaterea a dat naştere şi unor tendinţe îngrijorătoare.

În Anglia şi în Ţara Galilor, numărul delictelor antisemite a crescut de la 52.465 în perioada 2014-15, la 80.393 între 2016-2017.