Iranul nu a reușit marți să plaseze pe orbită un satelit pe care l-a lansat în ciuda criticilor Statelor Unite, a anunțat la televiziunea de stat ministrul Telecomunicațiilor, potrivit AFP.

Iran, racheta balistica (foto arhiva)Foto: captura video presstv

"Lansarea în această dimineață a satelitului Payam de către racheta Basir a reușit. Dar, din nefericire, satelitul nu a putut fi plasat pe orbită în cadrul ultimei faze", a declarat Mohammad Javad Azari-Jahromi.

Payam și racheta purtătoare au fost testate cu succes înainte de primele două faze, dar satelitul nu a putut atinge "viteza necesară" când s-a desprins de rachetă, în a treia fază, a precizat el.

Satelitul ar fi trebuit să graviteze în jurul Pământului la circa 600 km altitudine.

Miercurea trecută, ministrul Telecomunicațiilor declarase că satelitul "Payam" și un al doilea denumit "Doosti" fuseseră testați cu succes.

Satelitul "Doosti", pe o orbită de 250 km altitudine, va fi însărcinat cu aceeași misiune ca și "Payam", cu accent pe agricultură, precizase atunci ministrul.

Marți, ministrul Telecomunicațiilor a precizat că mizează în continuare pe plasarea satelitului "Doosti" pe orbită, fără a preciza data lansării.

Statele Unite au cerut Iranului în 3 ianuarie să renunțe la lansările de rachete prevăzute în cadrul programului său spațial, apreciind că este vorba de o "provocare".