Sunt puține lucruri pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, să și le dorească mai mult decât slăbirea NATO, alianța militară dintre SUA, Europa și Canada care a ținut la distanță agresiunile sovietice, apoi rusești timp de 70 de ani, relatează The New York Times.

Sediul NATO (exterior)Foto: Hotnews

Anul trecut, președintele Donald Trump a sugerat o mișcare echivalentă cu desființarea NATO: retragerea SUA din tratat.

Mai mulți membri ai administrației prezidențiale au declarat pentru The New York Times că Trump a repetat această amenințare de mai multe ori în 2018 în conversații private. Foști și prezenți oficiali care sprijină alianța militară susțin că s-au temut că Trump ar putea să revină la amenințările sale dacă aliații nu investesc mai mult în scopurile și mijoacele militare ale NATO.

În prezent, dorința președintelui de a retrage SUA din NATO dă naștere tot mai multor îngrijorări în rândul oficialilor care lucrează în domeniul securității. Îngrijorările sunt exprimate pe fundalul tentativelor lui Trump de a păstra întâlnirile cu Putin secrete față de propriul personal și pe fundalul unei investigații FBI ce vizează legăturile administrației prezidențiale cu Rusia.

NATO va organiza anul acesta o întâlnire importantă în Washington prin care alianța militară va serba 70 de ani de existență. Evenimentul, care va avea loc în aprilie, va fi similar celui găzduit de Bill Clinton în 1999.