William Barr, care a fost nominalizat de președintele Donald Trump să ocupe funcția de Procuror General al SUA, le va spune marți senatorilor americani că procurorul special Robert Mueller trebuie lăsat să finalizeze ancheta privind ingerințele electorale ruse, informează Mediafax care citează The Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unei depoziții scrise, pregătită pentru procedura de confirmare, William Barr le va spune marți membrilor Comisiei Juridice din Senatul SUA că este "de importanță vitală" ca Mueller să fie lăsat să finalizeze ancheta, iar Congresul și publicul ar trebui să afle rezultatele investigației.

Barr urmează să sublinieze că Trump nu a încercat în niciun fel să obțină de la el promisiuni, asigurări sau angajamente în schimbul nominalizării sale la funcția de Procuror General al SUA.

"Cred că este în interesul tuturor - al președintelui, al Congresului și, cel mai important, al poporului american - ca această chestiune să fie rezolvată, permițând procurorului special să își finalizeze activitatea", afirmă Barr în depoziție.

El l-a descris Mueller ca fiind un fost coleg din Departamentul de Justiție, un prieten, pe care îl cunoaște personal și profesional de 30 de ani.

Afirmațiile scrise în sprijinul lui Mueller au rolul să-i liniștească pe senatorii democrați tulburați de comentariile anterioare ale lui Barr cu privire la ancheta procurorului special, inclusiv un memorandum nesolicitat pe care l-a trimis anul trecut Departamentul de Justiție, în care a criticat ancheta privind presupusa obstrucționare a justiției de către președintele Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Un procuror special, Robert Mueller, coordonează investigaţiile în acest caz.

Mai mult, Donald Trump este suspectat că i-a cerut directorului FBI James Comey să oprească investigaţia care viza contactele fostului consilier pentru Siguranţă Naţională Michael Flynn cu oficiali ruşi, o situaţie care ar putea fi o formă de obstrucţionare a justiţiei.