După două luni de manifestaţii ale Vestelor galbene, care au adunat în actul al nouălea, sâmbătă, 12 ianuarie, 84.000 de manisfestanţi în Franţa, Emmanuel Macron s-a adresat din nou francezilor, duminică seara.

MacronFoto: Captura video

Într-o scrisoare făcută publică în cursul serii, preşedintele face apel la toţi francezii să ia parte la dezbatere: circa 30 de întrebări pentru a schiţa marea dezbatere şi "a transforma furia în soluţii". Temele întrebărilor au fost definite pe 10 decembrie: fiscalitate, model social, democraţie, instituţii. tranziţie ecologică şi diversitate, imigraţie, laicitate. Preşedintele promite că "va trage toate concluziile" din această consultare inedită care se va lansa marţi.

El a declarat că propunerile francezilor "vor permite să se construiască un nou contract pentru Naţiune, să se structureze acţiunea Guvernului şi a Parlamentului, dar şi poziţiile Franţei la nivel european şi internaţional".

Nu se va restabili ISF

Şeful statului dă asigurări că "nu vor fi întrebări interzide". Totuşi, el trasează câteva linii roşii, excluzând să revină asupra reformelor votate privind fiscalitatea pe patrimoniu. Mai clar, în legătură cu suprimarea ISF /impozit de solidaritarte pe avere, n. trad./, a cărui restabilire face totuşi parte din cererile cele mai frecvente apărute în caietele de doleanţe deschise de mii de primării.

Alt punct nenegociabil pentru Emmanuel Macron, repunerea în discuţie a dreptului de azil. El nu vorbneşte despre alte puncte pe care guvernul nu vrea să le pună în discuţie, ca pedeapsa capitală sau IVG /întreruperea voluntară de sarcină/.

În schimb, printre întrebările aşteptate, ca cea privind posibilitatea numărării voturilor albe sau o doză de proporţionalitate, Emmanuel Macron pune problema fixării cotelor anuale de imigraţie, o măsură pe care nu a propus-o niciodată.

În luna următoare încheierii marii dezbateri, pe 15 martie, dă întâlnire francezilor pentru traducerea sa politică. El nu precizează cum ar putea propunerile cetăţenilor deveni realitate, abţinându-se să evoce ideea de referendumuri multiple sugerate de membrii guvernului.

Această dezbatere nu este "nici alegeri, nici referendum", avertizează şeful statului. Căci reprezintă pentru executiv atât o speranţă cât şi un risc politic, dacă ajunge la cereri opuse programului prezidenţial sau dacă este un eşec de participare. Ceea ce ar torpila soluţia politică aleasă de preşedinte, deja foarte jos în sondaje.

Consultarea provoacă neîncrederea Vestelor galbene

Pe Twitter, înreaga clasă politică s-a grabit să comenteze această scrisoare. "Nu convocăm toţi francezii la o dezbatere interzicându-le să vorbească de exemplu de ISF", a declarat Olivier Faure, prim-secretar al PS.

Benoît Hamon, liderul Générations, consideră că această scrisoare "dezamăgeşte deoarece este slabă, previzibilă, fără suflu sau viziune".

Nicolas Dupont-Aignan, preşedintele Debout la France, a reacţionat pe Twitter. După părerea lui, preşedintele "nu caută decât să câştige timp".

Lista întrebărilor puse de şeful statului a fost de asemenea contestată de opoziţie. "Întrebări adesea închise, orientate, subiecte fundamentale absente, nimic despre UE!", a protestat Florian Philippot.

Consultarea provoacă şi neîncrederea Vestelor Galbene. Sâmbătă la Strasbourg, un manifestant aprecia că "dezbaterea este în stradă, nu într-o sală sau pe internet". Duminică, un "congres fondator" al circa 600 de Veste galbene din Pirineii Orientali, pentru a structura mişcarea şi a o înscrie în dezbatere, s-a soldat cu un eşec.