Cesare Battisti, fostul activist de extremă stânga condamnat pentru participarea la patru crime și expulzat duminică din Bolivia, a ajuns luni în Italia, unde va ispăși o pedeapsă de închisoare pe viață, după decenii de fugă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Avionul care l-a adus în Italia pe fostul protagonist al "anilor de plumb" a aterizat la 11,36 (10,36 GMT) pe aeroportul Ciampino.

În vârstă de 64 de ani, Battisti a coborât încătușat dar surâzând, înconjurat de zeci de polițiști și un important dispozitiv de securitate.

Avionul Falcon 900 a plecat duminică din Santa Cruz, în estul Boliviei, unde fusese arestat sâmbătă după-amiază.

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini (extrema dreaptă), care a profitat de ocazie pentru a îmbrăca o vestă galbenă, și colegul său însărcinat cu Justiția, Alfonso Bonafede, au fost prezenți pe aeroport.

"Acest ticălos care a petrecut ani pe plajele Braziliei și a băut șampanie în Paris a ucis (între 1978 și 1979) un gardian (din poliția penitenciară) de 54 de ani, un măcelar, un bijutier și un tânăr polițist de 24 de ani. Trebuie să stea în închisoare până la sfârșitul zilelor", declara Salvini duminică seara.

"Acum, victimele se pot odihni în pace", a declarat și Alberto Torregiani, fiul bijutierului asasinat sub ochii săi când avea 15 ani, el însuși paraplegic după ce a fost rănit în cursul dramei.

Arestarea lui Battisti a fost unanim salutată în Italia, de la dreapta la stânga, în condițiile în care fostul lider al Proletarilor înarmați pentru comunism (PAC) susține că este nevinovat și nu a exprimat niciodată regrete.

Cesare Battisti a fost condamnat prima oară în anii 1980 la 13 ani de închisoare pentru apartenența la PAC, un grupuscul de extremă stânga extrem de activ la sfârșitul anilor 1970 și considerat "terorist" de Roma.

Evadat în 1981, a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viață pentru patru crime și complicitate la crime. A petrecut 15 ani în Franța - președintele din acea vreme François Mitterrand promițând că nu va extrăda foștii militanți care au renunțat la lupta înarmată - și trăia în Brazilia din 2004.

Își refăcuse viața în această țară unde avea un copil minor cu o mamă braziliancă, o paternitate pe care conta pentru a-l feri de o extrădare din Brazilia.

În 13 decembrie, un judecător al Curții Supreme din Brazilia a ordonat arestarea sa "în vederea extrădării". Actul de extrădare a fost semnat a doua zi de președintele conservator Michel Temer, căruia Jair Bolsonaro (extrema dreapta) i-a succedat în 1 ianuarie.

Dar autoritățile braziliene i-au pierdut urma.

Grație geolocalizării telefoanelor apropiaților săi pe care le-a folosit pentru a se conecta la rețelele sociale, a fost reperat săptămâna trecut în Santa Cruz, unde poliția boliviană și italiană au pregătit arestarea sa.

O înregistrare video efectuată de poliția italiană cu puțin timp înainte de arestarea sa îl arată plimbându-se pe stradă, cu ochelari negri și mustăți. Potrivit unei surse apropiate anchetei, consumase alcool.

Acesta ceruse azil politic în Bolivia dar La Paz a respins cererea.