Miza alegerilor europarlamentare nu a fost niciodată atât de mare ca acum, iar înainte de vot atmosfera s-a încins, a declarat vineri, televiziunii publice ungare M1 ministrul de externe Péter Szijjártó, potrivit Magyar Hirlap, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şeful diplomaţiei ungare a declarat: Potrivit studiilor, este evident că în centrul atenţiei se află migraţia, iar criza migraţiei este cea mai periculoasă provocare istorică cu care se confruntă UE. Cetăţenii europeni se vor folosi de alegerile pentru Parlamentul European pentru a îşi exprima opiniile în privinţa partidelor politice pro- şi antimigraţie, pentru a decide cui va da posibilitatea formării viitorului Europei.

"În acest sens, în Ungaria, cetăţenii au avut mai multe ocazii pentru a-şi exprima părerea", a adăugat Péter Szijjártó. Potrivit ministrului de externe, în Ungaria sunt două partide care sunt împotriva migraţiei - FIDESZ şi KDNP, iar "celelalte partide au aderat, practic, la George Soros, şi s-au înscris în platforma partidelor susţinătoare a migraţiei".

Oficialul ungar a mai spus că liniile de demarcaţie între grupurile tradiţionale de partide politice se modifică şi se vor contura, în primul rând, pe tema migraţiei. Scopul - atât al partidelor antimigraţie, cât şi al celor care susţin migraţia - este încheierea unor relaţii de colaborare la nivel internaţional. În opinia ministrului ungar de externe, nu este întâmplător că protestele împotriva guvernelor care se opun migraţiei au loc în centrul şi sudul, respectiv în sud-estul Europei în acelaşi mod, conform aceeaşi metode şi sub aceeaşi forme.

Péter Szijjártó a declarat postului de radio Kossuth că în sistemul instituţional al UE în prezent sunt în majoritate forţele şi liderii care susţin migraţia. Guvernul ungar încearcă să schimbe această majoritate şi doreşte ca la fiecare nivel forţele antimigraţie să fie în majoritate, iar pentru realizarea acestui deziderat prima posibilitate se va crea în cazul Parlamentului European. Acesta este un obiectiv strategic pentru restabilirea securităţii Europei şi a cetăţenilor europeni, precum şi în vederea păstrării culturii creştine europene, a mai afirmat Szijjártó