Protestele organizate de Vestele Galbene în acest weekend au dezvăluit o față a mișcării de protest mai puțin cunoscută până acum. Protestatarii au atacat violent presa, au vorbit despre anumiți jurnaliști din Franța și au blocat distribuția mai multor ziare, informează The Local.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestele organizate în weekend de Vestele Galbene au fost, în cea mai mare parte, similare cu demonstrațiile la care am asistat până în prezent. Mii de persoane au au ieșit în stradă cerând demisia președintelui Emmanuel Macron, au existat ciocniri între protestatari și forțele de ordine (deși nu la fel de serioase ca cele de Crăciun) și au existat mai multe cazuri de jurnaliști agresați de demonstranți.

Una dintre caracteristicile mișcării anti-guvernamentale Vestele Galbene care a luat naștere în noiembrie este lipsa de încredere sau chiar ura pe care mulți dintre protestatari o simțeau față de presa franceză. Sentimentul anti-media a crescut în rândul mișcării de la începutul protestelor.

Jurnaliștii cu experiență din Franța susțin că nivelul atacurilor nu are precedent. În vreme ce unii atribuie atacurile violente militanților de extrema-dreapta care s-au alăturat protestelor, este cert că sentimentul general de neîncredere față de presă îi face pe demonstranți să scandeze împotriva ziarelor și posturilor de televiziune din țară.

Cele mai numeroase pancarte folosite în acest weekend la protest de către persoanele adunate la Palatul Seraucourt îi cereau demisia lui Macron. Cu toate acestea, Macron și guvernul său nu au rămas unicele ținte ale resentimentului public- printre pancarte se aflau și mesaje îndreptate împotriva unor publicații importante precum BFM, CNews și LCI.