Coaliţia Naţională Siriană, principala formaţiune a opoziţiei în exil, a reclamat duminică o "soluţie radicală" pentru "a pune capăt" prezenţei jihadiştilor din din Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) în provincia Idlib, ultimul bastion insurgent din nord-vestul Siriei, relatează AFP citat de Agerpres.

Razboiul din SiriaFoto: Captura YouTube

La capătul unei ofensive sângeroase lansate contra unor grupuri rebele, HTS, dominată de fosta ramură siriană a organizaţiei Al-Qaida, şi-a extins controlul asupra întregii provincii Idlib, lărgind tutela administraţiei sale locale, "Guvernul Salvării".

Într-un comunicat, Coaliţia naţională a apreciat HTS ca fiind o "organizaţie teroristă", denunţând "tentativele" acesteia de a "pune mâna" pe întreaga regiune.

"Trebuie găsită o soluţie radicală care să pună capăt prezenţei sale în Idlib şi în orice altă regiune", a subliniat comunicatul publicat la finalul unei reuniuni de două zile pentru a discutat despre conflictul sirian.

Coaliţia a lansat un apel la acţiune "în acord şi în cooperare cu prietenii turci, pentru a asigura protecţia civililor şi a împiedica regimul şi susţinătorii acestuia, ruşii şi iranienii, să comită un genocid sub pretextul prezenţei teroriste în regiune".

Turcia nu a reacţionat deocamdată la acordul dezvăluit joi care permite HTS să-şi extindă tutela administrativă la Idlib, după mai multe zile de lupte violente în faţa coaliţiei rebele a Frontului Naţional de Eliberare (FNL), susţinută de Ankara.

Cu acest acord, mai multe sectoare, printre care oraşele rebele Maarat al-Numaan şi Ariha, din sudul provinciei Idlib, au trecut sub controlul jihadiştilor.