Președintele albanez, Ilir Meta, a refuzat să confirme numirea lui Gent Chakaj în funcția de ministru de externe. Acest lucru a provocat un cutremur politic în Albania de care au fost afectaţi şi politicienii din Kosovo. Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a trimis o serie de mesaje critice celor care sunt adversari ai numirii lui Chakaj ca şef al diplomaţiei, precizând că decizia președintelui Meta de a respinge candidatul său este "neconstituțională și rușinoasă" transmite RTS citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Argumentele oferite de domnul președinte sunt la un nivel scandalos. Îmi cer scuze autorităţilor din Kosovo pentru această rușine", a scris Rama pe Twitter, după ce Meta a refuzat să confirme numirea lui Chakaj pentru postul de ministru al afacerilor externe și europene ale Albaniei.

Chakaj, care până în prezent a fost adjunct al ministrului afacerilor externe al Albaniei, a ajuns în centrul controversei din cauză că l-a sprijinit pe prim-ministrul kosovar Hashim Thaci în ideea de demarcare a frontierei cu Serbia, urmată de o reacție puternică și a fostului șef al echipei de negociere de la Pristina la Bruxelles, Edita Tahiri. Tahiri a sprijinit cu fermitate atitudinea lui Ilir Meta, afirmând că "mutarea" președintelui albanez este "vizionară" și "în sprijinul păstrării frontierelor".

"Chiar și Edita Tahiri s-a alăturat lașilor", a răspuns Rama.

Meta şi-a motivat decizia prin faptul că Chakaj, în vârstă de treizeci de ani, nu are suficientă experiență pentru o astfel de sarcină complexă, și că reprezintă poziţia privind frontierele Kosovo care contravine politicii oficialilor de la Tirana. "Această poziție a lui Chakaj este distructivă și periculoasă", a menţionat Meta.

Rama l-a susţinut pe Chakaj ca ministru de externe după ce predecesorul său, Dmitri Busati, a fost schimbat din funcţie, deoarece se presupune că a sprijinit soluţia Greciei la problema de decenii cu Albania asupra frontierelor maritime, unde era pregătit pentru a face anumite concesii Atenei, informează RTS.