Într-o recunoaștere rară a operațiunilor israeliene din Siria, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că forțele aeriene ale Israelului au lovit Siria în weekend, relatează CNN.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"În ultimele 36 de ore, forțele aeriene au atacat depozitele iraniene cu arme iraniene de pe Aeroportul Internațional Damasc. Suma totală a ultimelor atacuri demonstrează că suntem mai hotărâți decât oricând să acționăm împotriva Iranului în Siria exact așa cum am promis " a declarat Netanyahu în cadrul întâlniriisăptămânale a cabinetului său.

Netanyahu, care de asemenea este ministru al Apărării, a făcut declarația adresându-i șefului Statului Major al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), Lt. Gen. Gadi Eizenkot.

În noaptea de vineri, agenția oficială de știri dinSiria, SANA, a declarat că avioane de luptă israeliene au tras maimulte rachete asupra aeroportului din Damasc, majoritatea cărora au fost doborâte. Loviturile au atins un depozit, a spus SANA, dar nu au afectat în niciun fel operațiunile aeroportului.

Pe măsură ce conflictul sirian s-a dezvoltat într-un complex război proxy, au apărut rapoarte despre loviturile israeliene asupra țintelor cu legături cu Iranul.

În general, Israelul a ales să nu recunoască operațiunile sale transfrontaliere, guvernul preferând să nu comenteze, în ciuda cunoașterii pe scară largă a faptului că forțele aeriene ale Israelului sunt în spatele loviturilor.

În aprilie 2018, Netanyahu a întrerupt această politică de lungă durată când a recunoscut deschis că Israelul a condus zeci de atacuri la granița siriană.

Poziția Israelului privind războiul a rămas neutră în mod oficial, însă a afirmat, de asemenea, în mod clar că va răspunde la creșterea prezenței Iranului în Siria.

Oficialii au exprimat în mod repetat ceea ce numesc linii roșii ale Israelului: prevenirea transferului de arme de mare putere către Hezbollah, un grup militant libanez privit ca un proxy iranian, prevenind orice încălcare a suveranității israeliene, și blocarea intenției Iranulului de a-și întari prezențaînSiria.

În decembrie, importanteoficialități politice și militare israeliene au criticat vehement anunțul președintelui american Donald Trump privind retragerea militară dinSiria.