Fostul membru al unei gherile italiene de stânga, Cesare Battisti, condamnat pentru ucidere și căutat timp de aproape patru decenii după evadarea din închisoare, a fost extrădat în Italia după ce a fost arestat în Bolivia, au declarat oficialitățile duminică, citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Extrădarea sa a fost confirmată într-o declarație dinpartea guvernului Braziliei, unde Battisti a trăit timp de mai mulți ani până recent când a fugit în Bolivia.

Battisti, de 64 de ani, a fost arestat sâmbătă în orașul bolivian Santa Cruz de la Sierra de către o echipă a Interpol.

El a fost condamnat la închisoare pe viață în Italia pentru implicarea în patru crime în anii '70, ca membru algrupării de extremă stânga "Proletarii înarmați pentru comunism".

După ce a scăpat în 1981, a locuit în Franța înainte de a fugi în Brazilia pentru a evita extrădarea. Battisti, care are un fiu brazilian în vârstă de 5 ani, a locuit în Brazilia cu sprijinul fostului președinte de stânga Luiz Inacio LuladaSilva.

Cu toate acestea, Bolsonaro, care a preluat mandatul în această lună, a promis că Battisti va reveni în Italia. În decembrie, un judecător brazilian al Curții Supreme a ordonat arestarea lui Battisti, care atunci a dispărut din nou.

Avocații lui Battisti din Brazilia au depus o moțiune de urgență duminică pentru a încerca să blocheze extrădarea sa, însă președintele Curții Supreme a țării, Jose Antonio Dias Toffoli, a respins-o.

Ministrul de interne bolivian Carlos Romero a declarat reporterilor că Battisti a fost găsit pe stradă după ce a intrat ilegal în Bolivia.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, i-a mulțumit lui Bolsonaro și noului guvern brazilian "cu toată inimamea pentru climatul politic schimbat".

Salvini, liderul partidului de dreaptaLega, care este partenerul Mișcării de 5 stele din coaliția de guvernământ din Italia, a fost unul dintre primii politicieni europeni de top care l-a susținut pe Bolsonaro.

Battisti, care a devenit scriitor de romanepolițiste de succes, a declarat anul trecut că se teme că vafi torturat și ucis dacă va fi trimis în Italia.