​Cu o săptămână înainte de împlinirea a patru ani de la victoria SYRIZA (Stânga Radicală) şi formarea guvernului cu ANEL (Grecii Independenţi - dreapta naţionalistă), guvernul-operetă ia sfârşit. Formatul straniu al unei coaliţii stânga-dreapta se termină printr-o nouă reprezentație de teatru, avându-i în rolurile principale pe premierul Alexis Tsipras şi pe ministrul apărării Panos Kammenos, relatează publicația greacă To Vima citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

A fost o "ieşire eroică" de dinainte convenită a preşedinteului ANEL pentru ca acesta să poate pretinde intrarea în parlament la viitoarele alegeri. De altfel nici nu ar fi putut face altfel. Rămânerea lui în guvern ar fi fost o autoînjosire peste măsură (Kammenos, oponent vocal al Acordului de la Prespa cu privire la denumirea FRI Macedonia a promis că-şi dă demisia din guvern dacă se va ajunge la votarea acestui acord în Parlamentul elen n.trad.). Acum a ales pur şi simplu să se înjosească ... luptând pe frontul macedonean.

Panos Kammenos a încercat să facă ceea ce face de atâţia ani cu succes: să creeze un amestec de fals patriotism, teorii ale conspiraţiei cu privire la şantaje, mituiri şi ameninţări şi o dispoziţie acuzatoare împotriva tuturor pentru a crea aparenţa că ANEL sunt singurii patrioţi, cinstiţi şi luptători. Populismul cu care Kammenos a făcut carieră politică a fost confirmat de spectacolul de duminică.

Ce se va întâmpla în continuare şi de ce este teatru politic tot ceea ce trăim?

Panos Kammenos a recunoscut că nu deţine controlul asupra propriului grup parlamentar şi că patru parlamentari ai săi se pare că vor sprijini guvernul la moţiunea de cenzură, indiferent de poziţia pe care o vor adopta la momentul ratificării Acordului de la Prespa.

Această aşa-zisă rupere a guvernului şi plecarea lui Kammenos se întâmplă însă post factum. Este evident că Acordul de la Prespa va trece prin parlament, iar Kammenos ştie acest lucru. Aşa cum s-a mai spus ar fi putut da jos guvernul mult mai devreme sau ar fi putut susţine moţiunea de cenzură a principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie.

Cu pretexte neconvingătoare, Kammenos doreşte pur şi simplu să facă impresie şi să joace mediatic, deşi ştie că acum nu mai poate controla evoluţiile. Interviul său de duminică a avut caracter de început de campanie electorală. Kammenos va ieşi din nou în stradă împotriva unui acord care va fi votat de un guvern pe care l-a sprijinit timp de patru ani. De aceea este vorba de un spectacol de teatru ridicol.

Alexis Tsipras merge spre soluţii clare pentru că se pare că şi-a făcut aranjamentele, şi-a numărat voturile şi a constatat că are are suficiente pentru a obţine majoritatea atât pentru a trece de moţiunea de cenzură, cât şi pentru a obţine ratificarea Acordului de la Prespa.

Dramatizarea ieşirii din guvern a lui Panos Kammenos se înscrie în efortul de a-şi salva capitalul politic atât cât i-a mai rămas. Istoria va reţine că prin atitudinea lui nu a făcut decât să-l ajute pe Alexis Tsipras să treacă acordul de la Prespa (pe care ministrul demisionar îl consideră trădător) în schimbul rămânerii lui în scaun cât mai mult posibil.