Premierul Alexis Tsipras a declarat că va cere votul de încredere al Parlamentului de la Atena după ce ministrul apărării Panos Kammenos și-a înaintat demisia, acesta fiind și lider al partenerilor de coaliție Grecii Independenți. Ministrul a demisionat în semn de protest față de acordul cu Macedonia referitor la denumirea micii republici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tsipras a mai anunțat că portofoliul apărării va fi preluat de amiralul Evangelos Apostolakis, șeful statului major, care este susținut și de ministrul demisionar, relatează kathimerini.

Demisia lui Kammenos a fost anunțată după ce acesta a avut o discuție cu Tsipras în cursul dimineții de duminică și are la bază dezacordul lui față de acceptarea denumirii de Macedonia de Nord pentru statul vecin, la capătul unor dispute care au durat ani de zile.

O moțiune de încredere poate fi depusă de guvern și, teoretic, poate trece dacă este susținută de doar 120 de parlamentari din totalul de 300, dacă restul se abțin. Pe de altă parte, o moțiune de neîncredere care se depune de opoziție are nevoie de o majoritate de 151 de voturi pentru a fi adoptată.

Tsipras dorește să declanșeze alegeri generale abia în octombrie.

Parlamentul macedonean a aprobat, vineri seară, un proiect care prevede schimbarea numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un vot care deschide calea soluţionării litigiului cu Grecia. Decizia a fost luată după ce a fost aprobată în cadrul unui referendum.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.