​O sută de panouri publicitare cu portrete ale unor diverse persoane, cu numele acestora şi inscripţia "Mi-e ruşine cu premierul meu" au apărut pe străzile din Cehia. Iniţiativa îl vizează pe premierul Andrej Babis, implicat în mai multe scandaluri și afaceri controversate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orice persoană care îl critică pe Babis se poate fotografia şi apoi poate apărea pe un mare panou publicitar în schimbul sumei de 175 de euro.

"Nivelul de ruşine cauzat de premier este atât de ridicat încât necesită o reacţie", a declarat Jaroslav Polacek, proprietarul agenţiei de publicitate PRodukujeme, organizatoare a campaniei.

Este o campanie similară cu cea lansată în 2005 contra premierului social-democrat Stanislav Gross (1969-2015), care se confrunta atunci cu dezvăluiri privind originea îndoielnică a banilor prin care şi-a cumpărat apartamentul. Polacek a condus mult timp campanii electorale ale partidului de dreapta TOP 09, foarte critic la adresa lui Babis.

Babis, în vârstă de 64 de ani, a respins acuzaţiile de corupție şi a denunţat o "campanie de defăimare", potrivit AFP. El a fost pus sub acuzare într-un caz de deturnare de fonduri europene, datând din perioada 2007-2008. Opozanții săi îi reproşează şi conflicte de interese, dar şi presupusa colaborare cu poliţia secretă comunistă StB înainte de 1989.

Cu toate acestea, partidul lui Babis a câştigat alegerile legislative din 2017 cu 29,64% din voturi şi sondajele continuă să-l dea favorit cu 30 la sută din intenţiile de vot.

Premierul i-a invitat pe toţi participanţii la această campanie la o cafea, pentru a-i convinge că nu au de ce să le fie ruşine, însă a fost refuzat.