Zeci de mii de argentinieni au protestat, joi, în Buenos Aires, în prima serie de proteste planificate împotriva programului de austeritate al președintelui Mauricio Macri și a costului tot mai mare al serviciilor publice, informează Reuters.

Proteste ArgentinaFoto: Captura YouTube

Macri a diminuat subvențiile pentru utilitățile publice și alte servicii pentru a reduce deficitul fiscal cronic al țării, împingând ratele costurilor electricității și gazelor cu până la 2000 de procente de la începutul mandatului său, potrivit estimărilor presei locale.

Ratele ar putea să crească și mai mult în acest an.

"Oamenii nu reușesc să plătească. Toate măsurile luate de guvern sunt împotriva lucrătorilor ", a declarat Pablo Moyano, liderul unui sindicat al șoferilor de camioane, în timpul protestului.

Demonstrațiile săptămânale sunt planificate pentru începutul lunii februarie, sporind presiunea asupra lui Macri pentru a rezolva criza economică a țării înainte de alegerile prezidențiale planificate pentru sfârșitul acestui an.

Anul trecut, când economia a suferit o lovitură serioasă, inflația s-a apropiat de 50% și peso-ul a pierdut aproape 50% din valoarea sa, Macri a ajuns la un acord nepopular cu FMI privind o linie de împrumut de 57 miliarde de dolari, în schimbul unui angajament de reducere a deficitului.

Protestatarii au purtat efigii ale lui Macri și pancarde cu mesajul "Ajunge cu programul de austeritate Macri / FMI".

O uniune a șoferilor de camioane și o federație a sindicatelor muncitorilor au organizat protestele. Membrii partidelor politice de stânga și argentinieni independenți s-au alăturat.