Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat joi că Iranul va trimite doi sateliți pe orbită în următoarele săptămâni, folosind rachete fabricate în țară, la o săptămână după ce Administrația de la Washington a avertizat Iranul să nu continue programul spațial, relatează site-ul Ynet, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administraţia din Statele Unite a somat Iranul să sisteze toate activităţile balistice şi spaţiale, ameninţând cu noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran.

"Statele Unite nu vor sta pasiv să privească modul în care politicile distructive ale Iranului generează riscuri pentru stabilitatea internaţională şi pentru securitate. Îndemnăm regimul să reanalizeze aceste lansări provocatoare şi să înceteze toate activităţile care au legătură cu rachetele balistice, pentru a evita extinderea izolării economice şi diplomatice", a declarat joi secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, a respins acuzațiile făcute de Statele Unite, motivând că acestea nu încalcă nicio rezoluție a Organizației Națiunilor Unite.

„Faptul că Iranul testează rachete balistice și vehicule spațiale nu încalcă Rezoluția 2231 (a ONU, n.red.). Statele Unite desfășoară aceleași activități, așa că nu sunt în măsură să dea lecții altor țări”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.